Ще плащаме тока на вноски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:01 / 05.11.2011
1002
Възможностите за плащане на тока на месечни вноски ще трябва да разпишат в общите си условия енергодружествата. Това става ясно от промените на чл. 98 а на Закона за енергетиката, който урежда какво трябва да съдържат общите условия на ЕРП-тата. Според новия текст занапред в общите условия на енергото ще трябва да се уреждат "редът и сроковете за заплащане на консумираната енергия, както и възможностите за плащане на месечни вноски". Този текст е доста любопитен, тъй като и сега всеки плаща тока си ежемесечно - по данни от фактурата. Записът "месечни вноски" вероятно означава, че сметките може да се формират на друг принцип, а не на база данните на електромера, обясниха експерти.

Наред с това в същите общи условия енергодружествата трябва да разпишат и реда за уведомяване на клиентите си, когато им коригират сметките заради неправилно или неточно измерена енергия.

Отделно от това с промените в енергийния закон се създава специален раздел за защита на крайните клиенти на ток, парно и газ. Според него занапред енергото, а и топлофикациите ще трябва надлежно да дават данни на клиентите си и за реално потребените от тях количества, като срещу това не могат да искат нито лев.

Енергийните предприятия се задължават и да предоставят на своите клиенти информация за начините на плащане, цените за спиране и повторно пускане на тока, както и тарифите за всички останали услуги. Освен това те трябва да информират клиентите си как могат да сменят доставчика си на ток, както и че за това не дължат нито лев.

По ясен начин трябва да се дава и информацията за дела на всеки енергиен източник в общата доставена енергия. В тази връзка изпреварващо ДКЕВР прие промяна в наредбата за регулиране на цените, според която във фактурите за тока освен цената на зелената и кафявата енергия, вече ще фигурира и ред за тази от дългосрочните договори с тецовете "Марица изток" 1 и 3.

Новите текстове в закона задължават енергото и топлофикациите да предоставят цялата тази информация във фактурите или заедно с тях.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).