Ще задържат кораби на пристанищата за неизплатени заплати на моряци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:30 / 10.04.2013
969
Ако заплатите на екипажа не са изплатени, корабите ще бъдат задържани на пристанищата. Това се предвижда в Морската трудова конвенция, която влиза в сила през август. Също така, ако условията на борда не са добри, българските моряци, плаващи под чужд флаг, ще могат да търсят съдействие от Изпълнителната агенция "Морска администрация" и от Външно министерство. Това стана ясно от началника на Изпълнителна агенция" Морска администрация" Сергей Църнаклийски вчера по време на 14-ото редовно заседание на Комитета на меморандума за разбирателство за Държавен пристанищен контрол в Черно море.

Църнаклийски съобщи още, че когато документът влезе в сила, от членовете на екипажа ще бъде изисквана и задължителна застраховка. С нея ще се гарантира прибирането на моряците ни в България за сметка на собствениците на корабите.

Вчерашното заседание на Комитета на меморандума за разбирателство за Държавен пристанищен контрол в Черно море бе открито от Албена Лазарова, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет.

Сергей Църнаклийски посочи още, че България е член и на Парижкия меморандум, което по думите му прави страната ни двигател по отношение въвеждането на критериите и стандартите от меморандума към тези, които трябва да бъдат прилагани и в Черно море.

Той обясни също, че няма място за притеснение предвид това, че кабинетът на страната ни в момента е служебен, тъй като България вече е ратифицирала конвенцията през есента на миналата година. От тогава, по думите му, има едногодишен срок, в който държавите, които са я ратифицирали, трябва да започнат да я прилагат.

В заседанието взеха участие представители на морските администрации на Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Турция и България.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).