Сирена с цена под 10 лв/кг имат високо водно съдържание
Защо и колко вода и Е-та има в сиренето в сравнение с количеството мляко? Журналистът от "Телеграф" Елена Йорданова е автор на разработка по темата заедно с д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
Според изследвания на активни потребители над 70% от съдържанието на избраните за проучването сирена е вода. "Животински ензим със слепващ ефект придава познатия ефект на сиренето. Образуват се млечно-кисели бактерии и консумираме вредни бактерии, които чрез натрупване причиняват рак и други инфекции", разкри Йорданова пред Нова нюз.
По думите й сирена с цена под 10 лв/кг имат високо водно съдържание. "Подобрителите са обозначени със съответните номера, т.нар. Е-та. Контрол има, но БАБХ няма как да стои пред всеки магазин, а потребителите с малко финансови средства търсят по-евтини продукти", обясни журналистът.
От май месец продуктите с наличие на над 60% вода, трябва да бъдат отделени на различен рафт.