Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скоро и учителите с бележници?
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 18.06.2013Коментари (8)759
©
Ученици и родители пишат оценки на учителите чрез анкети. Тази практика вече е факт в столичното 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски", а от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" са се заели да бъде въведена и в други училища в страната.

Бележниците на учителите са по европроект "Управление на промяната в училище". Стойността му е 185 хил. лв., а финансирането е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от европейския социален фонд.

Проектът, който вече е реализиран във Великобритания, предвижда преподавателите също да оценяват своя труд.

Идеята е да се сравнят оценките на ученици, родители и учители. Гимназистите пък дават конкретни препоръки към ръководството на училището и министерството за подобряване качеството на образованието. "Децата дават зрели и интелигентни оценки, като най-често срещаните препоръки са за повече практически занимания и лабораторни упражнения", разказа директорката на 32-ро СОУ Нели Костова. По думите й гимназистите оценяват най-високо строгите, но справедливи учители и искат повече дисциплина в часовете. Препоръката на учениците към Министерството на образованието пък е да се сменят учебните програми възможно най-скоро.

Според Пол Харисън, експерт в проекта от британска страна, чрез самооценката на училищата във Великобритания значително се е повишил образователният процес в страната. Той каза, че през септември миналата година 24-ма български учители и директори са били поканени във Великобритания, за да се запознаят с английския опит на място.

Оценяването на качеството на обучението в училищата е предвидено и в проектозакона за предучилищно и училищно образование. Идеята е просветни инспектори да оценяват цялостната работа в школата по няколко показателя. Те трябва да следят как се планира учебният процес, как се преподава в часовете, какви са постиженията на учениците и как се управлява училището. Идеята е школата отличници да получават и допълнително финансиране за добрите си резултати. Тази идея бе лансирана и от образователния министър проф. Анелия Клисарова. Според нея училищата, в които се преподава на ниво и повишават резултатите си на националните външни оценявания, трябва да получават повече парични средства.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не знам какво му е реализирано на този проект във Великобритания, като аз самият живея и уча тук ( Великобритания ) и нито аз, нито учителите ми имаме бележници. Всъщност и дневници няма, всичко се прави на компютър. Тук в моето училище, сигурно само в едната стая има повече компютри от колкото в цялото ми училище в България. Правете си сметка.. За сметка на това обаче, образованието не им е на много високо ниво!
Aнонимен
на 18.06.2013 г.
+1
 
 
скоро нацяло ще откажат младите да стават учители - само задължения, никакви права - никъде по света го няма това. Жалко, много жалко...
+1
 
 
Баси кви глупости се мислят.Тия кухи ученици ,дето са по училищата ще се съдерат да пишат ниски "оценки".
на 18.06.2013 г.
+2
 
 
Голяма смешка! Кога учениците и родителите в БГ започнаха да разбират от мЕтодики и толкова експертни ли са по всички предмети? Ама много ги обичам разни надувковци-родители като почнат да ми се правят на експерти, а след месец-два заскимтяват като палета. Частно и скъпо училище никога няма да допусне това. Явно става въпрос за не толкова читавите им училища на Острова. Мале, само кат' се сетя с колко, буквално избягали при първа възможност от такива даскала там, съм срещала през годините по един или друг повод... Представете си един почти неграмотен индивид да дава преценки, че и оценки! Аман от 'експертност' в нашата държава.
+2
 
 
Хайде стига с популизъм!! Стига с тези безумни идеи! Оценките на преподавателите са успехите на учениците!! Как ще искаме децата да имат респект от учителите, като ще им бъде позволено те да ги оценяват!! Знам, че много от вас ще кажат, че има некадърни учители-вярно е, но това пак ни го докараха политиците, които оставиха учителите преди 2-3 години, да бъдат с най-мизерни заплати, сега май са малко по-добре!! Не си спомням в мое присъствие майка ми и баща ми да са си позволявали да обсъждат моите учители, независимо дали аз съм се жалвала, я от оценка, я от нещо друго. Така и за не съм коментирала пред децата ми техните учители, камо ли да ги оценявам. Тъпо!
+4
 
 
Това е напълно несъстоятелна идея! Строгите и взискателни учители ще бъдат с най-ниски оценки!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: