Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скритите опасности в кухнята: Вредата от маргарина, палмовото масло и пържените храни 
Автор: Десислава Томева 13:22 / 06.10.2024Коментари (0)664
© Blagoevgrad24.bg
Забързаното ежедневие и масовото разпространение на преработени храни направиха маргарина, палмовото масло и пържените продукти често срещани в нашата кухня. Но зад тези на пръв поглед "полезни" и евтини опции се крият сериозни рискове за здравето ни. В тази статия ще разгледаме как тези храни влияят на организма ни и защо трябва да ги избягваме.

Маргаринът – "здравословната“ алтернатива, която заблуждава

Маргаринът се наложи като "по-здравословен“ заместител на маслото през втората половина на 20-ти век. Продуктът, изработен от растителни масла, обещаваше по-ниски нива на холестерол и по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Това обаче се оказа мит.

Много видове маргарин съдържат трансмазнини, които са опасни за здравето. Трансмазнините повишават нивата на "лошия" LDL холестерол и намаляват нивата на "добрия" HDL холестерол, като това води до повишен риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт. Дори при намаляване или премахване на трансмазнините, маргаринът остава преработен продукт, който съдържа вредни съставки.

Палмовото масло – евтин, но опасен избор

Палмовото масло се използва широко в индустрията поради ниската му цена и дългия срок на годност. Присъства в множество преработени продукти, от бисквити до замразени храни. Но тази икономична опция е обвързана с множество здравословни и екологични проблеми.

От здравословна гледна точка, палмовото масло е богато на наситени мазнини, които водят до повишаване на холестерола и увеличаване на риска от сърдечни заболявания. Въпреки че се рекламира като "по-здравословно“ за пържене, неговото прекомерно използване допринася за затлъстяването и влошаването на метаболитните процеси в организма. Не на последно място, палмовото масло се свързва и с обезлесяването в тропическите райони и загубата на местообитания на застрашени видове.

Фритюрници и пържени храни – какво всъщност ядем?

Една от популярните кухненски джаджи от миналото – фритюрникът – често се пълнеше с олио или палмово масло, защото се смяташе, че те са подходящи за пържене. И дори да сме заменили класическите фритюрници с по-модерни технологии като въздушните фритюрници, пърженето си остава пържене.

При пърженето на високи температури се образуват акриламиди – химични съединения, свързани с повишен риск от рак. Независимо дали пържим картофи или пилешко месо, самият процес води до образуването на вредни съединения и увеличава съдържанието на мазнини в храната. Това води до сериозни последици за здравето – повишаване на калориите, увеличаване на теглото и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Пържено пиле и картофи – любими, но опасни

Пържените храни, особено пърженото пиле и пържените картофи, са неотменна част от менюто в много домакинства. Въпреки че са любими на милиони хора по света, те са особено вредни за здравето. Високото съдържание на наситени мазнини, сол и въглехидрати допринася за множество здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Особено проблематично е, че тези храни често се консумират в големи количества, което води до прекомерно калорийно натоварване. Така пържените картофи и пилето не само увеличават телесното тегло, но и натоварват организма с вредни вещества, които затрудняват нормалното му функциониране.

Нека обобщим основните проблеми, свързани с маргарина, палмовото масло и пържените храни:

Трансмазнини – повишават риска от сърдечносъдови заболявания и възпалителни процеси в организма.

Наситени мазнини – повишават нивата на холестерола, водят до затлъстяване и увреждат метаболизма.

Акриламиди – потенциални канцерогени, които се образуват при пържене на високи температури.

Високи калории – прекомерният прием на калории от пържени храни увеличава риска от затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми.

Инсулинова резистентност – пържените храни могат да доведат до нарушения в инсулиновата чувствителност, което е предпоставка за развитие на диабет тип 2.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: