Сладкар - декоратор: Нивото на българските захарни артисти е много високо
Дължа своя успех в сладкарството и в захарната декорация на образованието, което съм получила в България. Това каза сладкар-декораторът Мария Озтюрк в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.
Художественото образование, което получава от Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа“, и помага в изработката и декорацията на торти. "Постепенно, обаче, влагайки чувството си за естетика и знанията ми по приложни изкуства, интересът ми към изкуството нарасна и затова се отказах от стандартните поръчки за торти и се насочих към захарното изкуство, правейки различни сгради от захар, от фондан, картини и захарни икони“, разказа тя.
Мария Озтюрк основава българско състезание за торти и захарно изкуство. "Участвах в различни състезания в чужбина, в Турция и мислех, че е добре и в България да има такова състезание. Аз и мои колеги неведнъж сме доказвали, че нивото на българските захарни артисти е толкова високо, колкото и на всички останали колеги. По време на пандемията се роди идеята за онлайн състезание. Участниците могат да се включват, правейки торти вкъщи, заснемайки ги по подходящ начин, след което се изпращат снимките и жури на изключително високо ниво, професионалисти в своята област от Австралия до Норвегия, оценяват тези снимки. Кулминацията на цялата тази организация е гала вечерята, която ние наричаме "Тортените Оскари на България“, разказа сладкар-декораторът.
Участниците се състезават в 7 категории – сватбена торта, торта за детски рожден ден, празнична торта, малък и голям дисплей и декорирани бисквити. "В зависимост от изискванията на всяка категория, участниците трябва да подготвят торта или бисквити. Има изисквания какво да се използва като материал. Не се позволяват неядливи материали“, уточни Мария Озтюрк.