Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Слави Василев: Докато не се обърне страницата от триото "Борисов, Пеевски, Доган", нашата парламентарна демокрация ще продължи да живее под напрежение
Автор: Самуил Иванов 18:19 / 05.07.2024Коментари (0)931
© Фокус
Смятам, че дадената политическа конюнктура показва на цялото общество, че политическата класа не се променя. Хората искат да видят нов човек, който може да олицетворява националните идеали за независима, суверенна, силна България, която да членува в Европейския съюз и в НАТО, но да защитава нашите интереси. Единственият такъв човек, който може реално да го ознаменува, е президентът. Това заяви политологът Слави Василев в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" във връзка с политическата криза у нас и провала на първия мандат за съставяне на правителство. 

Той начерта и възможните варианти за излизане от политическата криза на база промени или в избирателната система, или във формата държавно управление. 

"Единият от начините да се погледне на разрешаването на тази политическа криза е действително структурни промени в политическата ни система. Такава промяна би могла да бъде избирателната система, но не в посока гръцкия модел, защото това би укрепило водещата политическа сила, каквато на дадения етап се явява ГЕРБ, а по-скоро да минем към предложената преди време от "Има такъв народ" - мажоритарна избирателна система, защото това би превърнало избирателните райони в поле на битка между личности, а не на партийна система, каквато всъщност е пропорционалната избирателна система сега.

Друго възможно решение е да се преосмисли функционирането на парламентарната форма на управление и да разсъждаваме за президентска форма на управление. Аз съм радетел на тази идея много, много отдавна, защото при президентската форма на управление отговорността е ясна", смята политологът.

Според Слави Василев парламентаризмът у нас е силно зависим от фигурата на Бойко Борисов. Той обясни, че именно това е причината за невъзможността да се излезе от политическата криза.

"Парламентарната демокрация и политическата система не могат да обърнат страницата "Борисов". Борисов все още е най-силната политическа фигура в парламента, той все още е най-потентният политически играч в българската политика. Но напрежението около него, около неговата личност и около всичко онова, което предизвика гражданите да излязат няколко пъти на протест, го правят токсичен и несъвместим, за да може парламентарната демокрация да работи така, както е предвидена да съществува тя – въз основата на разговора, въз основата на компромиса, въз основата на националните идеали", коментира анализаторът.

"Това са пет народни събрания с мандат от 20 години - всеки един по четири години - ние сме ги извървели за три, просто защото този политически елит е неспособен. А все още няма кой да измести Борисов от централното място", каза още той.

Според политолога неспособността на парламента да заработи нормално е знак, че "политическият елит е неспособен да защити националния интерес".

"Не говорим за съставяне на правителство. Колко много законопроекти са готови, те чакат да бъдат гласувани, за да може и Планът за възстановяване и изключително много реформи, които касаят и здравеопазването, и образованието – те са там, но не могат да минат цедката на Народното събрание", коментира той.

Попитан защо т. нар. "евроатлантически партии" не могат да съставят мнозинство и да управляват, той обясни, че "евроатлантизмът" няма основа, на базата на която да може да бъде постигнат политически консенсус: "Тази риторика за евроатлантическите ценности не означава нищо. Тя е единствено политически удобен инструмент на лидерите, които имат задкулисни интереси – да могат да излязат със значката "Евроатлантик" като удобен претекст да се появят заедно пред очите на обществото, при положение че всеки един от българските избиратели или огромното мнозинство от тях знаят, че тази прегръдка е изкуствена - тя почива на други интереси, какъвто беше случаят със сглобката".

Слави Василев обаче е оптимист, че сегашната криза в парламентарната демокрация у нас е процес, който в дългосрочен план ще бъде положителен за развитието на страната. 

"Ние сме в един оздравителен процес, макар той да не изглежда така на първо четене, в който трябва да се обърне страницата от силните на деня, които ръководят държавата ни в последните дори повече от 15 години. Докато не се обърне страницата от триото – "Борисов, Пеевски, Доган", нашата парламентарна демокрация и нашата държава ще продължи да живее под известно напрежение", категоричен е той.

И добави: "Повярвайте ми, съвсем скоро, по един или по друг начин, ще намерим изход от това. Невъзможно е да се седи в тази конюнктура".



Още по темата: общо новини по темата: 316
08.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
предишна страница [ 1/53 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Войната в Украйна
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: