След отпускането на държавната помощ цените на свинско и пилешко с 10% надолу

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
10:01 / 01.12.2012
532
С 10% са намалени цените на свинското и на пилешкото месо, след като е стартирана държавната помощ за свиневъди и птицевъди. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при срещата си със зърнопроизводители. Държавата отпуска по 60,80 лева за свиня майка, а 3,19 лева е помощта за кокошка носачка. Близо 20 млн. лева вече са изплатени на говедовъди и овцевъди. "Правим това, защото крайният проект отива при българските потребители. И сега всички тези скептици, които предвиждаха едва ли не апокалипсис преди Коледа, трябва да излязат и да се извинят, защото цените падат", каза още министърът на земеделието.

Цените в момента са между 6 и 11 лв. в зависимост от вида и качеството. Замразените пилета се намират по 3,50-5 лева за кило, а охладените между 4 и 7 лева. България вероятно скоро ще може да изнася продукти от свинско месо за Европа.

В момента мисия от ЕС е на проверка у нас. Надяваме се одитът да докаже, че България е свободна от класическа чума по свинете и да получим разрешение за експорт, съобщи доц. д-р Паскал Желязков, директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Център за оценка на риска към Българската агенция за безопасност на храните, цитиран от marica.bg.

По данни на статистическата служба на Европейската комисия хлябът у нас е най-евтин, припомни още министърът. През следващата година няма да има увеличение на таксите на общинските земеделски служби за различни услуги, свързани със земеделски имоти. Подобно предложение беше огласено преди няколко дни, но министърът е категорично против и няма да се съобрази с него.

България категорично няма да се съгласи с предложението за орязване на средствата за директни плащания и развитие на селските райони в многогодишната финансова рамка 2014-2020, обяви още Найденов. На последния съвет на министрите по земеделие в Брюксел са били обсъдени два варианта на финансова рамка в новия програмен период за Общата селскостопанска политика. Според единия средствата ще бъдат орязани с близо 500 млн. евро на година, а според другия с 250 млн. евро на година. Страната ни няма да направи компромис, приемайки, което и да е от двете предложения, категоричен е нашият министър.

38 български предприятия са акредитирани да изнасят продукция на руския пазар, от които 13 са млекопреработвателни, а останалите са месопреработвателни или изнасят плодове и зеленчуци. Това съобщи вчера изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев, който представи в Хасково възможностите за износ на селскостопанска продукция в Русия. Доста повече са винарските предприятия, които изнасят продукцията си към Москва. Това, което можем да представим на света с качество и съответното количество, са плодовете, зеленчуците, виното и розовото масло, добави Коев.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).