След самоубийството на арестанта от затвора признаха за пропуски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:22 / 06.10.2023
825
След самоубийството в ареста на Цветелин Цеков, който държа трима заложници в село Вълково, тече разследване в прокуратурата и дисциплинарна проверка в Областна служба за изпълнение на наказанията в Благоевград. Цеков се е обесил с връзки на маратонки, които получил по време на свиждане.

Няма писмена заповед, която да забранява маратонки с връзки да бъдат получавани, ползвани или държани от арестанти и затворници, казва председателят на Синдиката на служителите на затворите.

"Маратонките са разрешени. В списъка са на разрешените вещи. Има една устна заповед, която е издадена за връзките, но чисто документално няма никаква пречка такива маратонки да бъдат допуснати", каза Ясен Тодоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България.

Според първоначалните данни арестантът Цветелин Цеков се е обесил с връзка от маратонка в ареста в Благоевград. Обувките му били внесени вчера сутринта по време на свиждане, обясниха от правосъдното министерство. И посочиха, че служителят, отговарящ за багажа, е извършил нарушение - допуснал е маратонките с връзки.

Според главен комисар Ивайло Йорданов, директор на ГД "Изпълнение на наказанията" по  случая има образувано Досъдебно производство. "Имаме и образувана дисциплинарна проверка", каза той.

На въпрос разрешени ли са връзки на маратонки в ареста, той отговори, че има досъдебно производство и не може да даде повече подробности. "За да има такъв инцидент, явно има пропуски", каза Йорданов пред Nova.

В заповед на министъра на правосъдието от 2022 година, с която разполагаме, е изброено кои вещи са позволени. В нея пише, че арестанти и затворници може да получават обувки -половинки, цели зимни обувки, сандали, чехли и джапанки. Никъде не е уточнено в заповедта, че обувките трябва да са без връзки. 

Според Ясен Тодоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България, абсолютно всеки един лишен от свобода има по чифт маратонки с връзки. "В арестите има малко по-строг режим. Отнемат им се коланите, но доколкото ми е известно, връзките не пише никъде да им бъдат отнемани", поясни той.

Разследването на самоубийството на Цветелин Цеков се води в прокуратурата в Благоевград. Днес оттам отказаха коментар.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
07.10.2023 Психолог: Битова драма, а не заложническа криза, беше случаят в село
Вълково
06.10.2023 Директорът на ГДИН: Има пропуски, за да се стигне до самоубийството на Цветан Цеков в ареста 
05.10.2023 Похитителят от Вълково се е обесил с връзка от маратонка, завързана за решетката на прозореца!
05.10.2023 Мъжът, държал заложници във Вълково, се е самоубил в ареста
04.10.2023 Директорът на полицията в Благоевград за похищението: Ситуацията на терен беше много опасна
04.10.2023 Прокуратурата в Благоевград повдигна четири обвинения на похиттеля от село Вълково
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).