След среща между Петкова и еврокомисаря по икономика: Времето ни по ПВУ изтича

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
19:32 / 07.10.2024
746
Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова проведе среща с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони преди заседанието на Еврогрупата. На нея двамата обсъдиха напредъка на България относно изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и изготвените от правителството предложения за промени по плана и съдържанието на глава.

По време на срещата стана ясно, че Европейската комисия всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ, както и че България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ. Министър Петкова информира, че служебното правителство ще предприеме действия за обсъждане и одобряване от Народното събрание на изготвените промени в Плана.

Подготовката на средносрочния фискално-структурен план и на проектобюджета на страната за 2025 година също бяха обсъдени по време на срещата. Заместник министър-председателят информира комисар Джентилони, че основните политики, насоките за социално-икономическо развитие и реформите за периода 2025-2028 г., както и параметрите на бюджет 2025 г., ще бъдат обсъдени във възможно най-кратък срок с политическите партии.

Вицепремиерът Петкова заяви, че проектобюджетът за 2025 г. ще бъде с дефицит до 3% от БВП. Комисарят акцентира, че е важно не само изпълнението на конвергентните критерии, но и запазването на финансовата устойчивост на страната в средносрочен план, с оглед приемането на страната ни в еврозоната.

Виж коментарите (0)

Още по темата (37):
08.10.2024 Атанас Пеканов: Почти няма да взимаме европейски пари в бъдеще, както е тръгнало... 
27.09.2024 Финансовият министър с много притеснителна новина: Ще загубим няколко милиарда по ПВУ заради снощните сцени в НС!
16.09.2024 Атанас Пеканов: Ще загубим милиони
14.08.2024 Модернизират сградата на добричката полиция за няколко милиона лева
31.07.2024 България може да изгуби безвъзвратно средства по втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост заради липса на реформи
05.07.2024 Икономистът Любомир Дацов: В момента има икономически балон, а държавата не го охлажда
Още новини от Национални новини:
Йордан Божилов: Много внимателно трябва да се подготвим за прилаг...
Цените на хотелските стаи за Нова година: От 150 до близо 13 хиля...
Д-р Гергана Николова: При грипа има внезапно рязко начало, докато...
Прокуратурата погна бившия кмет на Кърджали за престъпление по сл...
Министър Милошев за зимния сезон: Основните притеснения на хотели...
Прокуратурата: Законът е спазен при разследването срещу Джейхан И...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).