Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социологът Елена Дариева: Отказът от гласуване вече се превръща в идентичност
Автор: Йоланда Пелова 22:56 / 16.10.2024Коментари (0)214
© Фокус
Предизборната кампания за предстоящите избори е вяла, а избирателите са обезсърчени. Политиците не демонстрират особено вдъхновение и креативност в рамките на тази кампания и хората са демотивирани най-вече от безплодността на политическите формации, от тяхната неспособност както да носят отговорност, така и да овладяват сложни политически ситуации. Това каза социологът Елена Дариева в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Много тревожна тенденция е нарастването на броя на хората, които не желаят да гласуват, като се наблюдава и втвърдяване на отказа на хората да вземат участие в изборния процес. "Отказът от гласуване вече се превръща в идентичност. Хората започват да се възприемат като негласуващи. Идентичността вече е една категория, която предполага по-голямо постоянство и трайност, защото с активирането на идентичността, тя се превръща в роля и може да предопределя бъдещето поведение и това води до ерозия в гражданството и политическото поведение на хората,“ посочи социологът.

Според нея като цяло електоралните ядра на партиите се свиват, а тези, които са склонни да гласуват, са все по-малък брой. Това се дължи именно на невъзможността на политиците да дадат визия за това как ще управляват, какви цели си поставят.

По думите й тревожно е и това, че всички политически формации всячески се стремят да избягат от отговор на основния въпрос: как ще управляват. Няма как да се сформира управляващо мнозинство от една партия в 51-ото Народно събрание, затова е с голяма острота въпросът с кого ще управляват. "Трудно ще се намери твърда основа, върху която могат да се изградят управленски коалиции. И по-страшното е, че това се знае вече дори от избирателите. Имайки това съзнание, това допълнително обрича предстоящия вот на още по-ниска избирателна активност,“ каза тя и допълни, че ако още повече се задълбочи фрагментацията на партиите в парламента, това ще направи още по-сложна задачата за съставяне на управляващо мнозинство.

"Социологическите проучвания показват, че няма как да бъде съставено мнозинство без участието на поне една от двете, ако ли не и двете големи коалиции, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ,“ смята още Елена Дариева, като добави, че идеята на ПП-ДБ за равноотдалечен премиер като че ли е единствената формула, която има някакъв шанс за легитимност: "Единствената формула, която като че ли има някакъв шанс, е именно някакво технократично управление, което да стъпи на предварително договорена промяна, което означава, че политиците трябва да обяснят за какво влизат в тази колаборация, за какво търсят подкрепа, за кои приоритети, а не да се съсредоточават върху въпроса с кого.“

Поредните избори водят до загуба освен на доверие, но и на време, загуба на гражданската енергия. Загубихме шансове и перспективи и като държава, и като народ, добави тя. "Когато партиите се върнат към своята идеология, към изконната си роля и функция да защитават интересите на онези, които представляват, тогава ще се върнат и негласуващите, отново ще гласуват, и ще се върне доверието,“ категорична е социологът Елена Дариева.



Още по темата: общо новини по темата: 549
16.10.2024 На тази дата част от учениците няма да учат
16.10.2024 Бойко Борисов: Това упражнение ни струва 100 милиона
16.10.2024 Бивш председател на Държавна агенция "Електронно управление" обясни какво представлява софтуерът за обработка на данните от вота
16.10.2024 Стефан Янев: Най-големият грях на политическата класа е недофинансираното на Българската армия
16.10.2024 Полицейска акция на територията на Варна!
15.10.2024 Костадин Костадинов: НСИ изнесе данни, които потвърдиха казаното от "Възраждане"
предишна страница [ 1/92 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Издирват майка на две деца от София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ако видите тази жена, обадете се веднага в полицията
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: