Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социологът Кънчо Стойчев: Няма Конституция! Политиката в България се превърна в надлъгване - печели онзи, който лъже най-много
Автор: Йоланда Пелова 21:53 / 08.08.2024Коментари (0)1253
©
Изборите у нас се превърнаха в преброяване на твърдите ядра, които се свиват непрекъснато. Представителната демократична система функционира по един изроден начин. Това каза социологът Кънчо Стойчев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Партиите и политиците са изхабени, смята той. Въпреки привидно многото партии, които участват в изборния процес и влизат в парламента, избирателите на практика нямат избор и отговарят с негласуване. "Покъртителното е, че едни и същи хора десетилетия вече задръстват българската политическа сцена, без грам свян. Те просто трябва да я напуснат. За мен е потрес, че те имат лицето да се обърнат към българските избиратели. Същите тези хора, които окепазиха Конституцията, искат отново да получат народното доверие, без дори да са изправили глупостите, които сътвориха. След два месеца ще искат отново да бъдат избирани, отново ще правят правителства и отново ще рушат държавността в страната“, коментира Стойчев.

Основният закон е променен заради лични интереси, посочи той. "Това е недопустимо! Това просто означава, че няма Конституция. Те направиха промените, без да знаят какво правят“, подчерта социологът.

Голяма част от избирателите отхвърлят това, което им се предлага, и залагат на новопоявили се партии в търсене на алтернатива в политиката. "Виждаме, че през последните години няма избори, на които да не се появи партия-изненада, партия, която дори ние, социолозите, трудно улавяме в изследванията преди изборите. Всичко това говори за една болна политическа среда“, смята Кънчо Стойчев.

Политика не може да се прави чрез поставянето на етикети, прякори и набеждаване, категоричен бе той. "Като че ли политиката в България се превърна в надлъгване и печели онзи, който лъже най-много“, коментира социологът.

Според него в центъра на предстоящата предизборна кампания отново ще бъде поставен въпросът за бъдещите коалиции и разпределението на властта. "Предизборните програми са пълни глупости! Там е просто едно каканижене на думи. Изобщо не ги интересува да изпълняват нещо от програмите след това. Няма политики за подобряване живота на българите и бизнеса средата, за справяне с проблемите в образователната и здравна система. Единственото, което ги интересува, е кой ще е главният прокурор, кой ще владее съдиите, кой ще владее прокуратурата и как да вкараме опонента в затвора. Това обаче не е животът на българите“, подчерта Кънчо Стойчев.

Процесите на разпад в политическите партии според него не могат да бъдат преодолени в предизборна обстановка. "Това може да доведе до още по-голямо разрояване на парламента, с още по-голяма степен на антагонистичност, освен тази, която имаме в момента. Представете си две ДПС-та и две БСП-та, които имат червени линии помежду си – това само ще задълбочи кризата“, прогнозира социологът.



Още по темата: общо новини по темата: 739
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: