Софийски градски съд гледа делото на Вълка в понеделник

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:36 / 18.08.2024
1191
Софийският градски съд ще гледа мярката за неотклонение на Румен Гайтански - Вълка в понеделник, това потвърдиха от пресцентъра на СГП за "Фокус". 

Гайтански бе задържан за 72 часа с прокурорско постановление, след като се предаде доброволно в петък, 16 август. 

Гайтански се разследва за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев.

Кредитът е отпуснат през 2019 г. на новорегистрираната и без никакви активи фирма "Роудуей кънстракшън" с цел да закупи малката строителна компания "Пътстройинженеринг", като продавач е фирмата "Био майнинг". И трите компании са свързани с бизнесмена Румен Гайтански, обяви преди седмица Комисията за противодействие на корупцията (КПК). 

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на "Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит.

Налице са данни, че "Кристална вода“ АД получава със заем от "Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Румен Гайтански е свързан и с управлението на "Кристална вода“ АД. 

От анализа на събраната документация се установява, че "Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между "Търговска банка Д“ и ТЕЦ-Варна от 2019 г. Мажоритарен собственик на ТЕЦ Варна до съвсем скоро бе председателя на политическа партия ДПС Ахмед Доган.

Единственият задържан по случая "ББР" бе адвокат Иван Георгиев, управител на "Роудуей кънстракшън". Той бе пуснат срещу парична гаранция от 50 000 лева. Стоян Мавродиев все още се издирва.

Виж коментарите (0)

Още по темата (36):
06.09.2024 Това е луксозният автомобил, открит в гаража на сарая в Росенец и свързан с разследването срещу Вълка
06.09.2024 Полицията иззе луксозен брониран автомобил и лодка от Росенец, издирвани по разследването срещу Вълка и Стоян Мавродиев
27.08.2024 Ахмед Доган вече не е част от борда на директорите на ТЕЦ "Варна"
27.08.2024 Вълка остава в ареста
27.08.2024 Съдът гледа мярката на бизнесмена Румен Гайтански
26.08.2024 Румен Гайтански - Вълка обжалва ареста си
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).