Специалист: Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:53 / 09.09.2022
727
Най-сериозните диспропорции, когато става дума за достъпа до здравеопазване, са в ценовата част. Скоростта на достигане до лекар - общопрактикуващ, специалист или лечебно заведение, се случва в рамките на два - три дни, което е изключително бързо. Така в студиото на "Здравей, България" Аркади Шарков коментира съвместно изследване на агенция "Тренд" и Експертния клуб за икономика и политика, свързано с достъпа ни до здравеопазване.

"Големите проблеми обикновено са с цената. С нея проблемите, от една страна, са защото години българското здравеопазване е поставено в ъгъла и не е било фокус на инвестиции по отношение то да бъде основна структуроопределяща сфера и функция на държавата. Вследствие на което цените в здравеопазването изостават с над пет пъти останалите в икономиката. Инфлацията действа още по-ускорително на тези диспропорции", уточни Шарков.

Той посочи, че става въпрос за регламентирани доплащания. "Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства. На въпрос в изследването дали се е налагало на хората да отпадат от терапия - 20% заявяват отговарят положително. Защото не могат да си я платят. Срещу тези 20% стоят един милион души. Това са именно хората в групите над 50-годишна възраст", подчерта здравният икономист.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).