Специалисти разследват смъртта на още две родилки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (22)
11:13 / 19.09.2011
1043
Смъртта на две родилки, починали в болниците в Бургас и Стара Загора това лято, разследва с колеги от варненската съдебна медицина националният консултант за Североизточна България по акушерство и гинекология проф. Иван Козовски.

Едната жена е от Стара Загора, а другата е от Сингурларе и най-вероятно са починали поради лекарска небрежност, уверен е специалистът. "С това родилките, които са починали поради некомпетентност, ще станат 10. Досега имам данни за осем доказано загинали поради медицинска небрежност жени за последните 2-3 години", коментира проф. Козовски.

Той обаче обвинява в безхаберие не само лекарите, в чиито ръце са починали майките, но и т.нар. експерти от здравното министерство, които прикриват нелепата смърт на българките и същевременно не реагират по никакъв начин на решението, което варненският професор им предлага. Той нееднократно е разгласявал статистиките за майчината смъртност, разяснявал е причините за фаталния край и е предлагал различни алгоритми на поведение, които, ако се спазват при критични ситуации, могат да спасят човешки живот.

"Българското акушерство за съжаление все повече заприличва на африканското. Не е нормално в 21-ви век смъртността на родилките у нас да е 2-3 пъти по-висока в сравнение с европейската", коментира още специалистът. Той вече трета година се бори не само за въвеждане на алгоритми на поведение в родилните отделения, както е в западните страни, но и за реална статистика на майчината смъртност. "Не може от всяка институция и организация да ти вадят различни цифри. Правят го, защото прикриват смърт", казва проф. Козовски.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
Над 26 хил. водачи получиха фишове за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас
Вирусолог съветва при хрема, зачервено гърло и кашлица веднага да...
ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.е...
Икономист: Европа се деиндустриализира. Изнасят се ключови произв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).