Спор между БАБХ и "Активни потребители" за качеството на млечните продукти
Анкета на БНТ показва, че хората като цяло – 78% от участвалите в проучването – не смятат, че консумират качествени млечни продукти. Едва 22 на сто са на мнение, че слагат на трапезата си качествено мляко и производните от него продукти.
"Подбирам млечни продукти от пазара по вкусови качества, като потребител. Не остават назад и моите професионални компетентности. Млечните продукти, които са на пазара, са качествени и безопасни. Естествено има и изключения. Това показва официалния контрол, който извършва БАБХ", заяви в "Денят започва" д-р Татяна Николова – дирекция "Контрол на храните“, БАБХ.
Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" контрира.
"За съжаление доста масово е изключението. Ще припомня последното ни проучване за съдържанието на вода в сиренето, където изключението беше 58% от изпитаните марки, които не отговаряха на изискването за бяло саламурено сирене", подчерта д-р Сергей Иванов – експерт по безопасност на храните.
Според думите му предприятията, които правят подобни нарушения, трябва да бъдат глобявани и повторно проверявани.
"Ние издаваме предписания, поставяме предприятията на засилен официален контрол. Наказанието в най-голяма сила е спиране на дейността на обекта. Иначе паричните санкциии са от 2000 до 4000 лева за продукти, които се пускат на пазара с качествени отклонения, некоректно етикитиране и т.н.", каза д-р Николова.
Сергей Иванов обаче подчерта, че глобите масово падат в съда, а дейността на предприятията не се спира. През лятото "Активни потребители" изнесоха резултати от проучвания, вспоред които от тестваните 36 марки сирене на пазара - само 15 (42%) отговарят на изискването за водно съдържание до 60%, при 19 (53%) то е между 60 и 70%, а при 2 надхвърля 70%.
"След направените през лятото проучвания на "Активни потребители“ ние се самосезирахме и наистина в тези бизнес оператори, които бяха с отклонения от качествените показатели на млечните продукти, те бяха проверени. Бяха взети проби за лабораторен контрол и мога да ви кажа, че с 1-2% са от допустимите отклонения", каза представителят на Агенцията по храните.
"Методът за определяне на водно съдържание в млечните продукти е един и същ. Разломът се получава по това кой взима пробите. Когато ги вземеме заедно, след това от БАБХ не научаваме резултатите, защото било тайна кои марки са с нарушения и съответно това няма възпитателен ефект върху нарушителите. Марките няма никакъв проблем да бъдат изнасяни от БАБХ", категоричен е Сергей Иванов.
Д-р Татяна Николова подчерта, че според европейското законодателство БАБХ обявява имената на марки, само ако пордуктите не са безопасни за потребителите, а не ако не са влагани качествени суровини.
"Много често сирената, които са преоводнени също така имат и микробиологични проблеми и от категорията "влошено качество“ за 24 часа може да премине в категорията "опасен продукт“. Няма смисъл да се чудим, когато има проблем на пазара как да се измъкнем, това е лицемерно", подчерта д-р Сергей Иванов.
По думите на д-р Татяна Николова БАБХ е проверила що се отнася до производството на имитиращи продукти, агенцията е проверила 26 предприятия през септември и има едва 1 акт за административно нарушение.
Цената не винаги е определяща при избора на млечен продукт, смята Сергей Иванов.
Той обаче подчерта, че влагането на евтини суровини е измама и трябва при добро желание да се намесят и Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителя.
Според думите му популярните фермерски пазари също не са гаранция, че ще си купим качествен продукт, защото на тези пазари често липсва контрол и се допускат не само производители, а и търговци.
"Отчайващо замърсени млечни продукти сме намирали на такива пазари, с микробиологични проблеми", каза още Сергей Иванов.