Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Според проучване: Най-много българи теглят потребителски кредити до 1000 лв.
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 23.07.2024Коментари (0)1340
©
Близо 79% от българите очакват финансовото им състояние да се подобри през 2024 г., в сравнение с 2023 г. Само 6% от хората прогнозират, че то ще се влоши, а според 15% личните им финанси ще останат на нивото от миналата година. Това показва проучване на ITF Group, съобщават от bTV Бизнес. 

Една от причините за този оптимизъм е, че хората не очакват увеличение на разходите си - 63% заявяват, че през следващите 12 месеца не планират да харчат повече. Това важи с още по-голяма сила за използване на потребителски кредити – над 63% от анкетираните са използвали такива продукти през изминалата година, а с почти 10% по-малко - 54,4%, възнамеряват да ползват заем през тази. Според експертите основните причини за оптимизма на българите са намаляване на инфлацията и съответно на ръста на цените, както и стабилния ръст на доходите на хората у нас.

Според данните от проучването през миналата година хората най-често са използвали потребителски кредити с размер до 1 000 лв. - 30,4% от участниците. Суми до 5 000 лв. са изтеглили 25,8%, а над 10 000 лв. – 13,9%. Трите топ цели, за които българите са търсели финансиране през миналата година са били ремонт на дома, ежедневни нужди и плащане на сметки.

През миналата година 80% от участниците в проучването са използвали дистанционни канали. Най-често българите са подавали заявки през смартфон – 56,7%, през лаптоп са били подадени 10,7% от заявленията, а 12,6% са предпочели обаждане по телефона, като основни аргументи за използването на дистанционни канали са бързината на процеса /според 45,7% от хората/ и възможността да се кандидатства 24/7 от всяко място /43,8%/.

През миналата година хората са финансирали с потребителски кредит най-често ремонт на дома, спешни ежедневни нужди и плащане на сметки. Над 50% от клиентите са използвали потребителски кредит за такива цели.

Сред топ проектите са и покупка на техника с близо 9% от заявленията и лечение с малко над 8%. Съществен дял от целите, за които хората са търсели финансиране е и категория "Друго“, в която влизат покупка на мебели и на играчки, забавления, ремонт на техника и т.н.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: