Станишев: Амбицията ни е да модернизираме всички студентски общежития

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:32 / 25.05.2008
559
Министър-председателят Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев обсъдиха с Националното представителство на студентските съвети програмата за модернизиране на студентските общежития. Те са 126 в цялата страна с над 50 000 легла. На среща в Университета за архитектура, строителство и градоустройство премиерът обяви амбицията на правителството да се модернизира цялата база, за да могат младите хора на България да живеят в нормални условия.

Той информира представителите на студентите за решението на Министерския съвет програмата да стартира веднага със заделените за тази цел 50 млн. лв. Ще предвидим средства в същия размер и за следващата година, пое ангажимент министър-председателят.

На срещата беше дискутирано конкретно в кои градове, към кои университети и блокове да бъде насочен финансовия ресурс. „Искахме да чуем мнението на студентите и се уточнихме, че това трябва да стане на базата на справедлива оценка за състоянието на общежитията и броя на леглата в отделните градове", съобщи пред журналисти премиерът Станишев. В понеделник ще има нова среща със студентските съвети по въпросите за оптимизирането на условията в общежитията, а в сряда ще бъдат обявени обществените поръчки, за да бъде използван максимално летният сезон за извършването на ремонтните дейности, допълни министър Вълчев.

На срещата е уточнено също до септември т. г., съгласувано с НПСС, да бъдат предложени промени в нормативната уредба, които да доведат до по-добро стопанисване на самите общежития.

Другите обсъждани теми бяха за намерението на правителството да използва възможностите на Оперативна програма „Човешки ресурси" за допълнителни стипендии, както и за увеличаване на заплащането на докторантите от 250 лв. на 450 лв. от 1 юли тази година. Очаква се предложението да бъде прието още на следващото заседание на кабинета, съобщи премиерът Станишев. Според него това е важно за младите учени, които искат да се развиват, за да се гради в България модерна икономика, основана на знанието.

Студентите изразиха пред министър-председателя задоволството си от предложения от правителството закон за студентското кредитиране, който се дискутира повече от 10 години в публичното пространство. „Може да се каже, че студентските съвети са съавтори на законопроекта", върна жеста премиерът. Той оцени проекта като добър и като философия, и като социална насоченост, и като важен елемент от демографската политика, защото има ясен механизъм на опрощаване и поемане на кредита от държавата при раждане на второ дете.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Д-р Цветеслава Гълъбова: Проблемът с употребата на райски газ е о...
Асен Василев: Нямаме промяна в разпределението на водачите на лис...
Историк: Очаквам новия състав на съвместната историческата комиси...
Росина Чолеева: Все повече внимание се обръща на киберсигурността...
Бойко Борисов: Ако българите не се стегнем, никой не ни е виновен...
Инджов: Проблем е, ако цените на внесените в България яйца са по-...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).