Стара схема за измами циркулура в интернет, но няма подадени сигнали

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:40 / 15.08.2024
1132
"Това е една много интересна измама, защото тази обява циркулира в различните социални мрежи. Идеята е някой, ако реши да си поръча някакъв документ - дали шофьорска книжка или диплома, защото в самата обява се претендира във въпросната обява, че става въпрос за абсолютно легални документи, а това не е така", заяви Светлин Лазаров - началник на отдел "Дигитални анализи и киберразузнаване" към дирекция "Киберпрестъпност" на ГДБОП-МВР.

Следва комуникация с потенциалния поръчител, който трябва да даде снимка, а след това и да заплати за "услугата". След като това се случи жертвата не получава никакъв документ, а така самият той няма как да подаде оплакване в полицията.

Светлин Лазаров напомни пред обществената телевизия, че няма как да има посредници за издаване на документи за самоличност. Сумата за тази "услуга" е различна. До момента няма подадени сигнали от измамени потребители, защото и те самите знаят, че поръчката на фалшив документ също е незаконно.

"Няма конкретен профил или търсене на специфични хора. Просто ако някой забележи тази обява и случайно реши да си поръча такъв документ".

До момента няма задържани за измамната схема, работи се по няколко версии.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).