Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Строителен предприемач: Цените на имотите ще се нормализират, когато предлагането започне да е повече от търсенето
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 14.10.2024Коментари (3)537
© Varna24.bg
Ограниченията на БНБ за жилищното кредитиране няма да повлияят по никакъв начин на строителните предприемачи.

Това заяви пред БНР Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Той коментира влезлите в сила нови изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти:

"Досега не сме имали клиент, на когото да му бъдат дадени по-либерални от тези условия, а именно - по-малко от 15% самоучастие, обикновено самоучастието е 20-30% и изискването е не повече от 50% от дохода на семейната единица да отиват за погасяване на кредита. За нас това са едни формални изисквания, наложени по политически причини. Т.е. те няма да рефлектират по никакъв начин на частните търговски банки, които отпускат кредити на клиенти, защото техните изисквания и до момента са по-строги и рестриктивни".  

Влизат в сила новите изисквания към банките за кредитните стандарти

По новите изисквания на БНБ , ако един човек няма собствени средства за самоучастие от 15%, не може да получи кредит от търговска банка, независимо от другите му показатели, подчерта Шопов и даде пример:

"Представете си един млад човек, който излиза от университет и започва работа във фирма със заплата 30 хиляди лева. При такива условия би могъл да го финансира всеки финансиращ орган, защото е гарантиран (с доходите си), но при новите рестрикции той няма право да го прави, защото той няма тези 15% самоучастие".

"Освен, че жилището е стока от първа необходимист, освен ако не си клошар, то е и вечен пазар. Всички ние се стрмих кум по-добър живот и надграждане. АКо живеем в панелка, ще искаме ново строителство, ако живеем в двустаен, ще искаме тристаен и т.н. Цената на златото се покачва по-бързо от апартамента, но стоейки в трезора не носи нищо, а апартамента, на който се качва стойността и цената, ти носи комфорт."

"Има природни закони. Ако предлагането на имоти започва да е повече от търсенето и стойността на продукта е много повече от това, което гражданите може да си позваолят, то тогава може да говорим, че имаме жилищен балон. И тогава цените ще се нормализират."

По думите му банките са свръхликвидни и са "пълни с пари":

"Основният ангажимент и отговорност на банките е да прецени на кого да ги даде, този, който няма да ги пропилее или загуби в лошо начинание, а предприеме нещо, което ще донесе работни места, осигуровки и продукт за обществото. Това е смисълът на парите, а не да стоят в банките, иначе те нямат никаква стойност".

"В Западна Европа е 7 пъти по-трудно да се купи жилище, отколкото в България. Абсолютната стойност на жилище в даден град няма никакво значение, ако не е съотнесена към средната заплата. Показателят, който се следи, е покупателна способност на населението. Това е отношението на средната работна заплата към цената не един квадратен метър жилищна площ."

"Другият голям проблем на жилищата в  Западна Европа е, че те се изкупуват от големи фондове, спекулативен или банков капитал. Това е и предпоставка за оскъпяване на жилищата. Стотици хиляди хора са осъдени да живеят под наем. Едва под 20% от жителите могат да си позволят собствен жилище. Това, ако се случи в България, ще е пагубно за гражданина."

"Едно същество, което в рамките на живот не може да си позволи жилище, е роб, защото работи за бензин и дрехи."








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 14.10.2024 г.
0
 
 
Ха ха много "престижно" обяснение.:))) До сега никой не го знаеше това, добре че е човека да ни светне.:)
0
 
 
предлагането отдавна е изпреварило търсенето-просто още има телета които си мислят че ще спечелят от препродажба след време и все някой трябва да им отреже главите
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: