Събирачи на дългове се правят на съдебни изпълнители

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:56 / 11.03.2013
612
Служители на фирми за събиране на вземания се представят за частни съдебни изпълнители и тормозят длъжниците по телефона, като ги плащат с опис на и разпродажба на вещите им. За това алармираха от Камарата на частните съдебни изпълнители. Затрупани сме с оплаквания от хора с дългове към мобилни оператори, енергото, ВИК и топлофикация, които са рекетирани по телефона от събирачи на дългове, които се преструват на колеги, съобщиха от камарата.

Мнимите съдебни изпълнители посочват несъществуващи регистрационни номера, имена и адреси на кантори, а всъщност са работници в колекторски фирми.

Методите им за оказване на психически тормоз над длъжниците са извън всякакъв коментар. Това деяние е подсъдно, ако бъде доказано, коментират от камарата и допълват, че частният съдебен изпълнител не се обажда по телефона на длъжниците, за да ги малтретира психически. Той работи само с писмени документи, по стриктни правила и процедури, подробно разписани в Гражданско-процесуалния кодекс.

От камарата призовават хората, ако станат жертва на подобен рекет, да проверяват дали наистина въпросният човек е частен съдебен изпълнител.

Преди около месец омбудсманът Константин Пенчев предложи колекторските фирми, които събират дълговете на частни лица към фирми, да подлежат на лицензиране. Според последния доклад за дейността на камарата през 2011 г. частните съдебни изпълнители са събрали над 700 милиона лева.

На сайта им всеки заинтересован може да намери списък в актуалните продажби. Към момента на тезгяха са 3766 имота, 260 МПС-та и 272 обяви за продажба на друго имущество.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).