Съдебните лекари у нас са не повече от 65 човека, необходими са 180

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:21 / 10.08.2023
690
Не повече от 65 човека са съдебните лекари, които работят в момента в България. За да функционира нормално системата, са необходими около 180 специалисти. Това каза пред Darik News доц. Александър Апостолов, председател на Българското дружество по съдебна медицина.

На 9 август за обществено обсъждане беше публикуван проектът на медицинския стандарт по съдебна медицина и деонтология.

В понеделник на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в парламента бяха изслушани министърът на здравеопазването Христо Хинков и председателят на Българското дружество по съдебна медицина доц. Александър Апостолов за правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза, както и определянето на вида на телесна повреда. Повод стана случаят с насилието над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора.

Според доц. Александър Апостолов предложеният проект за стандарт по съдебна медицина трябва да се прецизира. Бихме могли да направим някои неголеми промени и да се получи не лош първоначален вариант на медицинския стандарт. В сегашния проект се указва, че съдебномедицинската дейност в болниците ще може да се осъществява в клиники, отделения или лаборатории по съдебна медицина от трето ниво на компетентност.

По изключение се допуска в болниците тя да може да се извършва от съдебен лекар в рамките на отделение или клиника по "Обща и клинична патология“, при спазване на разделението на патологоанатомична и съдебномедицинска работа. Доц. Апостолов посочи, че по време на общественото обсъждане ще предложат да отпадне изискването за третото ниво на компетентност, защото някои болници не могат да отговорят на него и това ще обезсмисли идеята. По думите му в проекта има и думи, които противоречат на други документи, което би трябвало да се прецизира.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа с мигранти след гонка
Трифонов: Срамно е политици да си правят PR от трагедията с бълга...
Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедс...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев от "Килърите" с белезн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).