Съдиите работят под стрес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:06 / 27.08.2009
858
Съдиите в България работят под постоянен стрес, сочи изследване, направено по проект от Оперативна програма "Административен капацитет" и съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Сред причинителите на стреса при съдиите са обема на делата, асиметрията в разпределението и неритмичността на трудовото натоварване. Други фактори са натискът за вземане на важни решения в неблагоприятна психосоциална атмосфера и изолация.

Експертите са на мнение, че резултатите от изследването трябва да се предоставят за незабавно обсъждане на ръководството и членовете на Съюза на съдиите в България и на тази основа да се изработи становище и план за действие, с които да бъдат запознати ВСС и Министерството на правосъдието.

Данни от изследването сочат, че българските съдии, както и колегите им в другите страни членки на ЕС и в САЩ, изпитват нарастващо ниво на трудово-професионален стрес от делата, които гледат основно за престъпления срещу личността, срещу деца, сексуални престъпления и престъпления, извършени по особено жесток начин или привличащи засилено обществено и медийно внимание.

Направилите изследването са на мнение, че характеристиките на съдебното производство като продължителността и прекъсванията на делата оказват сериозен източник на хронично напрежение и могат да станат причина за т. нар. "прегаряне".

Българските съдии нямат системно развиван и поддържан имунитет и действаща защитна система от програми за овладяването на последствията от хроничния трудово-професионален стрес, посочва в изводите си изследването.

Източник: БТА


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Главчев на Срещата на върха в Ню Йорк: България подкрепя реформат...
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Бивш образователен министър каза какви според него са основните и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).