Съдът обяви за незаконно използването на Прохода на републиката

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
13:13 / 28.02.2011
555
Проходът на републиката /"Хаинбоаз"/ не е въведен в редовна експлоатация, защото няма разрешение за това от органите на строителния контрол и не може да се ползва по предназначение. Решението за това е на Административния съд във Велико Търново и беше оповестено пред БТА от неговия председател съдия Марияна Лазарова.

Делото е образувано по жалба на Агенция "Пътна инфраструктура", която обжалва забрана на Дирекцията за национален строителен контрол да се използва участъкът от главния път Велико Търново-Гурково, ремонтиран по проекта "Транзитни пътища-4".

Според административния съд жалбата е неоснователна, защото на 15 март 2010 г. органите на строителния контрол са установили, че не е изпълнен проектът за ландшафно оформяне и укрепване на цялото трасе, липсват протоколи за прочистване на р. Белица от строителни отпадъци, частично е изпълнен инвестиционният проект по отношение на отводняването и обезопасяването на скалните откоси. На пътното платно в района на с. Мишеморков хан не е направена трета лента за движение, а предвиденият мост е недовършен. Неукрепени скални откоси и липсващи банкети на пътя са сред констатираните нередности, въз основа на които строителният надзор правилно отказва да издаде разрешение за ползване на обекта, се посочва в съдебното решение.

В жалбата на пътната агенция се посочва, че ремонтът на прохода се финансира по европейска програма и не било необходимо такъв обект да се приема от Държавна приемателна комисия, а за това бил достатъчен сертификат за ползване, издаден от Международния съюз на инженерите консултанти. Съдът обаче отхвърля тези аргументи с мотива, че в случая следва да се спазват нормите на българското законодателство и ремонтираният участък на прохода трябва да бъде въведен в експлоатация с разрешение за ползване, издадено от Дирекцията за национален строителен контрол.

След като до момента такива документи не са издадени, съдът потвърждава заповедта на директора на ДНСК за спиране от експлоатация на ремонтирания участък от прохода "Хаинбоаз" на територията на община Велико Търново между селата Габровци, Големаните, Въглевци, Вонеща вода и Райковци.

Съдебното решение е издадено по смисъла на Закона за устройство на територията и не подлежи на обжалване, информираха от Административния съд.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Земетресение бе регистрирано на 30 км от Благоевград
Николай Костов: Поставянето на вендинг машини за лекарства е поте...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...
Явор Колев: Кибервойната може да доведе до огромни щети и загубат...
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
Лекар: Молбата ми е да сте внимателни с тези безкрайни реклами


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).