Супер новина за Терминала за втечнен газ в Александруполис! Ето какво предстои от 1 октомври

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
14:32 / 13.08.2024
1520
"След като техническият дефект по свързване на платформата за регазификация на втечнен природен газ до Александруполис е отстранен, терминалът ще бъде въведен в експлоатация на 1-ви октомври 2024 година. Вече са приключили и всички лицензионни процедури“. Това потвърди енергийният министър Владимир Малинов, който заедно с представители на проектната компания "Газтрейд“ С.А. инспектира приключилите дейности по съоръжението на място, на борда на платформата в Александруполис, Гърция.

Припомняме, че съгласно първоначално одобрения от акционерите график терминалът трябваше да бъде въведен в експлоатация през месец април 2024 г. След започване на дейностите по свързване на платформата за втечнен газ с газопровода бе констатиран дефект - наличие на вода в тръбопровода. Техническата неизправност бе отстранена чрез използване на т. н. "неинтрузивен метод“, чрез подаване на газ по контролиран начин от платформата за регазификация до газопреносната система на Гърция. Това не е наложило допълнителни финансови разходи по проекта.

"Очаква се до 15-ти август всички компании, които ще доставят втечнен природен газ до терминала, да заявят броя на каргата. До края на месец август ще са разпределени и точните слотове за тези компании“, коментира министър Малинов. Той подчерта, че въвеждането в търговска експлоатация на терминала в Александруполис на 1-ви октомври ще съвпадне и с началото на предстоящата газова година. "Началото на търговската експлоатация на терминала тази есен ще даде конкурентно предимство и ще гарантира сигурност на газовите доставки за предстоящия зимен сезон за региона на Югоизточна Европа с оглед потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия от началото на следващата година“, акцентира министър Малинов. Проектът е от стратегическо значение като ще осигури важен коридор за доставка на втечнен природен газ от алтернативни източници за целия регион.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (147):
15.09.2024 Поскъпване на природния газ с 3 процента от октомври предвижда "Булгаргаз"
12.09.2024 Газовото хранилище в "Чирен" е почти пълно
06.09.2024 Броени дни до пускането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис
01.09.2024 Die Welt: Европейският съюз внася повече газ от Русия, отколкото от САЩ
30.08.2024 Politico: ЕС трябва да спре транзита на руски природен газ през "Турски поток" и България за Централна Европа
30.08.2024 На тази цена ще се продава газът през септември
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).