Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съпругът на българка отвлечен от Хизбула?
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 25.01.2013Коментари (1)732
©
Снимка: Архив
"Откакто Талал го няма, спя по два-три часа на нощ и сънувам кошмари. Сънувам го в едно подземие как плаче и не може да стане. Сънувам, че мъжът ми не е добре с ума и си говори сам", казва с треперещ глас Кети Райчева-Халил. От два месеца пловдивчанката не знае за съпруга си нищо повече от това, освен че е задържан от Хизбула на улицата в Бейрут и отведен в неизвестна посока. С ливанеца се запознават през 1990 г. пред Пощата в Пловдив, влюбват се от пръв поглед и година по-късно се венчават.

Талал Мохамед Халил отваря кафене и магазин с ливански стоки, но голямата част от печалбата отива за разходи по роднините на Кети - за болните майка и сестра, и за отглеждането на племенника. По-късно кафенето фалира и през 2002 г. двамата заминават да опитат късмета си в Ливан.
Пристигат в Бейрут и се установяват в един от най-бедните квартали на града - Узей, населен с шиити. Талал работи като търговски представител - внася мебели и памучно бельо от България и всевъзможни стоки от Сирия, а Кети учи арабски. 

"Семейството ме прие като снаха много добре. Всички жени казваха, че ме много ме уважават, станахме приятелки. Те обаче се отнасяха с недоверие към всички чужденци. Подозираха ги, че работят срещу Ливан", спомня си тя. Изчезналият съпруг - Талал, също е шиит и никога не е имал проблеми нито с Хизбула, нито с хората от квартала. През 2006 г. започва войната, из Бейрут летят куршуми и падат бомби. 

"Беше ужасно. Добре, че оцеляхме". Връщат се в града под тепетата и започват работа като преводачи в сдружение, което помага на студенти от Турция и арабските страни да кандидатстват в български университети. Финансовото им положение не е цветущо, но през есента Талал получава обнадеждаваща вест - най-накрая ще вземе своята част от семейното наследство. При делбата трябва да получи шест луксозни апартамента в центъра на Бейрут. 61-годишният ливанец има шест братя,всичките покойници понастоящем.

Единият загинал през гражданската война през 70-те, а останалите се споминали от инфаркти защото не могли да се поделят имането. Кети подозира, че зад отвличането на Талал стои Сана, вдовицата на един от братята - Хасан. През ноември нейният син Али навършил 18-години и като пълнолетен вече можел да се разпорежда с семейните авоари. Али се обадил на вуйчо си в Пловдив и му казал: "Ела да си вземеш имотите". Изпратил му и триста долара за път. 

На 13 срещу 14 ноември той излиза от дома си и Кети не го вижда повече. На следващия ден й се обажда по телефона от Турция, където му объркали куфарите в рейса и се наложило да остане три дни. После се чували редовно до 24 ноември, когато е последният им разговор. Талал казал на жена си, че е подал документите за отказ от ливанско гражданство и за получаване на имотите в съда в Бейрут. 

"Когато ми се обади с него беше и някакъв бизнесмен, с когото говореха на арабски. Той искал да купи малък завод за производство на пластмасови столове и маркучи в България. Аз дори започнах да търся подходящо предприятие", казва Кети. 

На следващия ден телефонът на съпруга й бил изключен. Тя незабавно се свързва със своята етърва Сана. "Тя ми каза: "Твоят мъж си замина в петък много щастлив. Взе си парите от имотите и си тръгна". Аз обаче се притесних, тъй като Талал винаги ми се обажда, когато ходи някъде, а този път нямах връзка с него", посочва Кети.

На следващия ден отново се обажда на ливанските си роднини и получава смразяващ отговор: "Хората на Хизбула дойдоха и го арестуваха". В ужас българката се свързва и с другите роднини и получава още по-зловещи новини. Али, синът на Сана, й съобщава: "Талал е арестуван и е в затвора в град Захли, ходих да го видя. Задържан е заради някакъв паспорт с един сириец". 

Райчева търси обяснение и от Самара, вдовица на друг от братята на Талал. Жената й казва с треперещ глас: "Кети, да знаеш, че Сана го уби, както погуби и всичките му братя. Ликвидира го, за да му вземе имотите. Повече не ми се обаждай!" 

Друг племенник - Мохамед Халил, банков чиновник, също потвърждава: "Мъжът ти е е обявен за предател от Хизбулла. Забрави за него. Не идвай защото в Ливан е опасно за теб". 
Почти в несвяст Кети се обажда на Сана й я обвинява: "Вие сте със сина ти сте убийци. Убихте мъжа на моя живот заради пари". Отсреща чува тежкия глас на етърва си: "Той няма имоти". 

Междувременно жената иска помощ от Външно министерство и посолството ни в Бейрут. "Нашите дипломати можеха да действат малко по-бързо, да вземат проблема присърце и да бъдат по-човечни", смята тя. Под натиска българските власти местната полиция предприема разследване и дори разпитва Сана. Заключението на ливанското МВР гласи: Установено е, че Талал Мохамед Халил е влязъл на територията на страната на 18 ноември 2012 г. и не я е напускал."

"Това не е резултат от разследване - това е подигравка от страна на ливанската полиция", отсича Кети. Според нея тамошните власти го крият, зада се пооправи от инквизицията преди да го покажат. 

Райчева е убедена, че нейната етърва Сана е скроила клопка на мъжа й и е пратила донос до Хизбула, които са го отвлекли и го измъчват в някоя тъмница. "Не знам докога ще издържи, той е много болен. Пие една шепа лекарства - за сърце, за кръвно, за диабет, а преди три години прекара инсулт", опасява се Кети. Жената е възмутена от поведението на шиитската групировка. 

"Хизбула значи Партия на Бога, що за Партия на Бога е това? Господ така ли прави? Господ е добър, Той не прави лоши неща - да измъчва хората. Как могат да арестуват един човек на улицата и да го държат колкото си искат? Няма ли закони, няма ли съд в Ливан? "Хизбула" говорят за човешките права, но спазват ли ги? Това е абсурдно! Талал е възрастен болен мъж, веднага трябва да бъде освободен ", призовава жената.



Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 25.01.2013 г.
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: