Сътрудничество между Църквата и МОН: Безплатни учебници по религия вече ще има в училищата 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:40 / 13.09.2024
1174
Учебниците за свободно избираемия предмет религия са безплатни от тази учебна година и вече са доставени в българските училища. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с Негово Светейшество Даниил, Патриарх Български и Митрополит Софийски.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред съвременното образование и сътрудничеството между образователната система и православната църква. "Вече имаме одобрени учебници, разработени бяха и учебни програми по религия, а в годините се изграждат и все повече учители, които могат да преподават този предмет“, посочи министър Цоков. По думите му сътрудничеството между образователните институции и храмовете се разгръща и по различни програми на МОН. "В ход е и промяна на правилата на ученическите пътувания, като предвиждаме всяко от тях да е свързано с посещение на културни и образователни институции. Това също ще насърчи повече ученици да посещават и опознават религиозните храмове в страната“, посочи министър Цоков.

Негово Светейшество подчерта нуждата от повече грижа за духовното у подрастващите. Той акцентира, че Църквата винаги е играла централна роля в живота на българите, а първите ни просветители са били именно духовници. Затова и тази традиция и силна връзка между образованието и православието следва да се поддържа и развива.    

Министър Цоков подари на Негово Светейшество Даниил кръгъл тас, в центъра на който е разположена художествена репродукция на гравюра на Христос и 12-те Апостола. Предметът е изработен от учениците от Професионална гимназия "Велизар Пеев" в град Своге.

В срещата участваха Мелнишкият епископ Герасим, Бранитският епископ Пахомий и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, съобщиха от МОН.

Виж коментарите (0)

Още по темата (332):
18.09.2024 Радва ни от екрана, но е не само красиво лице, а и майка на три деца, които изпрати на училище
16.09.2024 НЗОК припомня: Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед
16.09.2024 Вицепрезидентът откри учебната година в гимназията по компютърни технологии и системи в Правец
16.09.2024 БДЖ пуска много добри намаления за ученици и студенти при пътуване с влак
16.09.2024 Най-младият учител в България е на 20 години
16.09.2024 Цоков за забраната на телефони в клас: Аз съм по-скоро за френския модел
Още новини от Национални новини:
Трифонов: Македония е част от моето сърце като българин!
Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК
Антон Славчев остава шеф на антикорупционната комисия
Пребиха мъж заради паркомясто: Посегна ми с юмрук и ме удари, изк...
Радев: Историите на децата, преборили онкохематологични заболяван...
Специален анализ казва има ли нужда от трета лента на АМ "Тракия"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).