Светът реагира на протестите в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
16:54 / 24.02.2013
1702
Общонационалният протест в България в неделя намери широк отзвук и в международните агенции. Десетки хиляди души в цяла България излязоха на протести срещу високите сметки за ток, както и за промяна на изборите правила, информира агенция Ройтерс. Общественото недоволство срещу монополите в страната принудиха кабинета на премиера Бойко Борисов да подаде оставка на 20 февруари и изправиха България пред предсрочни избори.

Независимо, че правителството на Борисов успя да постигне фискална стабилност, след като дойде на власт през 2009 година, "затягането на коланите" доведе до спиране на растежа и до безработица, коментира Ройтерс .

Оставката на правителството обаче не успокои протестиращите. Капката, която преля чашата, се оказаха високите сметки за ток от последните месеци. Средната заплата в страната е около 400 евро на месец, докато пенсиите са по-малко и от половината на тази сума. Гневът на хората ескалира към компаниите ЧЕЗ, "Енерго-Про" и EVN, които са единствените електроразпределителни дружества в страната от 2004 година насам. С лозунги "Борим се за нормален живот", "Долу монополите" и развети български знамена, над 10 хиляди души протестираха само в столицата София. "От години политиците отказват да наложат строг контрол над монополите. Това трябва да спре.", каза 54-годишната Ирена Митова.

Демонстрации има в още около 40 града в страната, като по около 15 хиляди човека протестираха във втория и третия по големина градове в България - Пловдив и Варна, съобщава още Ройтерс.

Под наслов "Край на илюзиите, граждански действия всеки ден!" преминаха масовите протести в България, съобщава АФП . Президентът Росен Плевнелиев за кратко се появи пред протестиращите в столицата и им благодари, че демонстрират мирно, но бе посрещнат с освирквания и подигравки. Той заяви, че желае да се срещне с представители на синдикатите и гражданските движения, за да обсъди кризата.

Черноморският град Варна, където ежедневните протести срещу високите цени на тока и засилващата се бедност започнаха преди две седмици, в неделя стана свидетел на най-голямата демонстрация. Между 20 000 и 40 000 протестиращи блокираха движението по ключовите булеварди в града.

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 26 февруари заради политическата криза в страната, пише турската

Anadolu agency . Социалното и политическото напрежение в страната се увеличава, коментира агенцията и припомня, че през последните две седмици гражданите са по улиците и протестират.


Виж коментарите (5)

Още по темата (341):
07.09.2023 Георги Кадиев: Сметките за ток ще скочат, и то с много
01.07.2016 По-евтин ток за варненци от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
28.05.2016 В проект на КЕВР: По-евтин ток за клиентите на "Енерго-Про"
01.04.2016 От 1 април всеки може да смени доставчика си на ток, ето как става това
27.11.2015 Мъж заплаши: Ще се взривя, ако енергото не ми даде развод!
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).