Свинското месо все по-предпочитано от българите пред колбасите - каква е причината?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:49 / 02.03.2024
1836
Българинът значително е увеличил потреблението си на свинско месо през последните 10 години. Това поне показват данните на Националната статистика за периода от 2013 до 2022 година.

Предпочитанията към прясното месо били за сметка на каймата и колбасите.

Ако през 2013 г. едно домакинство е консумирало средно по 17,8 кг свинско на година, то през 2022-ра потреблението вече е близо 26 кг. И има причина за това.

Кюфтетата и саламът вече не са на мода, казва още статистиката. Потреблението на кайма се е свило от 18 на 16 килограма за година. Намаление с близо 3 килограма годишно е отчетено и при консумацията на малотрайни колбаси.

Предпочитанията на клиентите към месото за сметка на колбасите и кюфтетата, често ги водят на пазар и извън България, особено живеещите в погранични райони.

"Ние имаме изградена магазинна мрежа и във Велико Търново. Там повече се пазарува, защото в Русе ние сме до европейска столица Букурещ и там храната е с по-ниско ДДС - животновъдите са освободени от всякакви данъци и директно си ги вкрават в магазина. Така цената е много по-добра отколкото българската и си ходят събота и неделя да си пазаруват в Румъния", споделя пред NOVA Борис Биринджиев - месопреработвател.

Статистиката казва,че свинското е поскъпвало с най-бавни темпове - общо с един лев за десет години. Практиката пък показва, че също с един лев е скочила цената на прасетата, но само за 2023–а.

"За нашите прасета изкупната цена беше два лева плюс ДДС, в момента купуваме на 3 лева с ДДС - с един лев по-скъпо е свинското месо от миналата година. Никога в България не е прескачала цената на прасетата над 2,50-2,60 лева, а в момента е 3,60 живо тегло", обясни още месопреработвателят.

Въпреки това повишената консумация на българско месо е трайна тенденция, като показател за това са малките фирмени магазини, където месни продукти не залежават.

"Месните продукти, насочени за унищожаване, са близо 37 килограма. Ние регулярно имаме контрол по такива обекти, колегите проверяват на база оценка на риска ежегодно. Това че има толкова малко храни, показва, че те си вършат работата и потребителя консумира безопасни храни", подчерта Георги Дяков от БАБХ Русе.

Ако пък в търговската мрежа е останало непродадено месо, чиято трайност все още е в срок, то добрият вариант е да бъде дарено на Бълграската хранителна банка, където гладуващи хора да могат да бъдат подпомогнати.

Виж коментарите (2)

Още по темата (408):
28.11.2024 Възрастна българка: Сега отиваме тук да хапнем по един десерт и той струва 10-15 лева!
25.11.2024 Скочиха борсовите цени на зеленчуците
18.11.2024 Кукушева: По груби сметки стойността на хляба ще скочи с 20%
04.11.2024 По-хубаво от домашното няма – как да си приготвим кашкавал у дома
31.10.2024 Експерт: Ресторантът е лукс, всеки сам си избира дали да яде стек за 15
лева
23.10.2024 От фермата до магазина: Над 200% е надценката в цените на прясното мляко у
нас
Още новини от Национални новини:
Грък бе задържан в България при международно разследване за незак...
Калин Стоянов: С основание Борисов съжалява, че е направил Денков...
Сарафов свиква национално съвещание на прокуратурата и МВР заради...
Ивайло Мирчев: Даниел Лорер и Явор Божанков остават в парламентар...
След безпрецедентната ситуация у нас с разпространение на две опа...
Горящ камион блокира движението по автомагистралите "Тракия" и "М...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).