Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!
Автор: Екип Varna24.bg 21:30 / 07.09.2024Коментари (0)1752
© БНТ
Докато на много места по света се чудят как да ограничат туристите, в България, се опитваме да ги привличаме с интересни атракции. Една такава е изкуственият риф в Черно море.

Засега България разполага само с един такъв изкуствен риф, който е дом на много черноморски видове. Въпреки световния опит, в който се стигна дори до потапянето на огромен самолетоносач, създаването на изкуствени рифове не успя да стане политика, която да върне екологичното равновесие по нашето Черноморие. Единственият потопен кораб у нас е край Созопол и това е частна инициатива, пише БНТ.

Рогатото морско куче е намерило идеалното гнездо и в момента мъжкият охранява хайвера. Но се чувства дотолкова сигурен и защитен, че рискува да се покаже срещу лакомство. Скорпионът е много по-флегматичен и необщителен, но и той е твърде спокоен извън обичайното си укритие, зарит в пясъка. Те са от малкото обитатели, които могат да посочат точен адрес. "Пионер", подветрената страна на Свети Иван, Созопол. Освен убежище за рибите, корабът е исторически.

"Това е първият български метален кораб, който е произведен у нас", каза Михаил Заимов – подводен фотограф.

Излязъл от корабостроителницата "Илия Бояджиев" през 1963 г., "Пионер" служи като риболовен дълги 45 години. От претопяване накрая го спасили трима запалени любители на морето.

"Купих го на цената на стария метал. Нашето желание беше да последваме примера на някои водещи държави, основно Съединените щати, където проекти за създаване на изкуствени рифове съществуват от 60-те години, потапят се вагони на метрото, самолетоносачи", обясни Михаил Заимов.

16 години по-късно "Пионер" е обрасъл с миди, недосегаеми за хищните рапани, пълен е с живот, дом на стотици морски твари, които иначе заради пясъчното дъно не биха обитавали този адрес.

"Последните години се заселиха вътре морски врани или т.нар. спари в много голямо количество, буквално стотици, които го намират по някаква причина за много устойчив любим свой дом. Корабът живее вече не като отнема живот от морето, а създавайки го", заяви Михаил Заимов.

Корабът привлича непрекъснато и стотици водолази. Освен еко, "Пионер" се доказва като крайно успешен и туристически проект. Затова е странно, че вече 16 години след потапянето му, никой друг не го последва. Ако не броим самолета на Тодор Живков, разминал се с благородната си мисия, заради неподходящо избраното дъно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Метро 2021
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: