Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тази година българите ще похарчат повече за почивка от миналата
Автор: Екип Varna24.bg 14:49 / 30.06.2011Коментари (0)817
© Varna24.bg
Според проучване1 , поръчано от Visa в България, четирима от петима българи ще прекарат своята лятна отпуска в курортите в страната. Изследването е проведено сред жителите на девет от големите градове. То също показва, че тази година хората на възраст между 35-44 години ще изхарчат най-много средства за своята почивка, средно по 1 288 лева.

79% от участниците в проучването са заявили, че ще прекарат отпуската си в България. Само 15% планират да пътуват в чужбина за лятото, като Гърция и Турция са най-предпочитаните дестинации за 32% и съответно 22% от хората.
Изследването показва, че основните причини за избора на България са, че тук почивките са по-достъпни (41%) и е по-лесно да се стигне до желаната дестинация (28%). От друга страна хората, които ще прекарат отпуска си извън страната са посочили като основен аргумент, че това е по-вълнуващо и интересно (54%) спрямо местните курорти.

Най-много средства това лято ще изхарчат хората на възраст между 35-44 години, като средно те планират да отделят 1 288 лева, следвани от хората между 25-34 години с 1 272 лева. Най-младите участници в проучване на възраст между 18-24 години ще са с най-малък бюджет за лятото - средно по 746 лева. По отношение на нагласите по региони, жителите на София ще похарчат най-много за летните си отпуски, средно по 1 337 лева, следвани от жителите от град Плевен с 1 280 лева. Средната сума за всички участници в проучването е 1 144 лева.

Повече от една трета (36%) са заявили, че ще изхарчат повече средства през своята отпуска тази година в сравнение с миналата, а малко под половината (47%) ще разполагат със същите средства. Само 17% са отговорили, че планират да изхарчат по-малко в сравнение с 2010 година.

Изследването показва, че има силна тенденция за предпочитането на картовите разплащания както по време на резервациите, така и по време на самата почивка. Почти половината от всички анкетирани (44%) ще организират своята ваканция сами, без да ползват услугите на тур оператор, и ще използват карта, за да платят за нея.

Като основна причина за това им решение те посочват, че картовите разплащания са по-удобни (48%) и по-сигурни (28%) от плащането в брой. Платежната карта също е често използвано средно от хората, които ще използват услугите на туристически агенции както онлайн (13%), така и на място (11%).

Според проучването картите са предпочитан метод за разплащане и по време на самата почивка. 21% от анкетираните ще платят с дебитна карта, защото намират този начин на плащане за по-сигурен (62%), по-изгоден (32%) и по-удобен (14%) от парите в брой.

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България каза: "Все повече летовници търсят удобството на картовите разплащания както за да резервират, така и по време на почивката си. Този по-сигурен и удобен начин за разплащане помага на хотелиерите, ресторантьорите и разбира се на тур операторите да увеличат удовлетвореността и лоялността на клиентите си. В допълнение към това те намаляват и разходите си за управление на парите в брой".

Изследването показва, че повечето хора планират да вземат отпуската си през месец август (44%), като началото на месеца е най-предпочитаният период за лятната почивка (20%). Следващият най-желан период е месец юли (40%) и накрая е септември (10%). Само 8% са използвали отпуската си през юни.

По-голямата част от извадката (85%) ще прекара същото или повече време в отпуска в сравнение с миналата година, а само 15% ще си почиват по-кратко, отколкото през 2010 година. По-малко от една трета (31%) от българите ще са на почивка между седем и десет дни, а почти същия процент (30%) - между четири и седем дни. Едва 19% ще се възползват от по-дълга отпуска между 10 и 14 дни. Средно за проучването българските картодържатели ще прекарат по 11 дни в отпуска това лято.

Данните от изследването показват, че най-желани са черноморските дестинации, като две трети (67%) планират да прекарат ваканцията си на морето, а 18% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят или вече са посетили Слънчев бряг (10%), Варна (7%), Приморско (7%), Бургас (7%) и Златни пясъци (5%). Курортите по Южното черноморие са или ще бъдат избрани от 17% от хората.
"Тъй като най-натоварената част от летния сезон тепърва предстои, ние искаме да напомним на хората, че трябва да са внимателни, когато си почиват. Ние знаем, че докато човек е зает да резервира най-добрата оферта и се наслаждава на отпуската си, без значение дали това е онлайн или на плажа, той може да стане небрежен за сигурността си. Въпреки това е много важно потребителите да не се превръщат в лесна жертва за измамниците и да вземат няколкото лесни мерки, за да се чувстват напълно сигурни и да се отдадат изцяло на приятни емоции", допълни Райчева.

Следващите няколко препоръки ще ви помогнат да управлявате своите разплащания и да използвате картата си сигурно, докато резервирате или си почивате в България или чужбина.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: