Telegraf (Сърбия) Руски знамена се веят по българските къщи: Притежават почти 500 000 имота, стойността им е за милиарди

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
11:19 / 05.06.2024
1645
През последните години в Южна България са се заселели множество руснаци - и за това свидетелства големият брой руски знамена, окачени пред закупените от тях имоти, отбелязва сръбското електронно издание Telegraf.

В село Войново Димитър вече е имал възможността да се запознае с руснаците, които са купили имот близо до неговия.

"Купиха си къщи и се преместиха тук. Миролюбиви са, но и любопитни. Изглежда все още изпитват носталгия по родината си. Много от тях са дошли в последно време, на брега повече хора говорят руски, отколкото български“, казва Димитър, който не е изненадан от присъствието на руснаци в селото му.

Димитър наистина не преувеличава. Колкото повече отиваш на изток от страната, толкова повече се увеличава руското присъствие, отбелязва изданието.

Миналата година Генералното консулство на Русия установи, че над 400 000 граждани на страната притежават близо 500 000 имота в Източна България. Стойността на имотите, които руснаците са закупили в страната, е 15 милиарда евро.

България е една от страните, които прилагат системата за "златен паспорт“. От 2013 година чужденци, инвестирали минимум един милион лева (500 000 евро) в България , могат да получат разрешение за постоянно пребиваване, след това гражданство, без да преминават през по-сложните етапи на класическата процедура.

Подозира се, че тази система (която съществува в няколко държави от Европейския съюз) е улеснила корупцията и прането на пари и се използва най-вече от китайски и руски граждани.

Принцпно, за да получи български "златен паспорт“, заинтересованото лице трябва да инвестира в икономиката под формата на недвижими имоти, бизнес или банкови депозити.

"България е привлекателна не само защото "златният паспорт“ се получава срещу малка инвестиция (например в Кипър минималната сума за инвестиция е два милиона евро, а в Малта милион и половина), но и защото руснаците смятат българите за "братя славяни“ и лесно овадяват речта на нашите съседи на юг от Дунава“, обясняват от редакцията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...
Калин Стоянов за номинацията за МВР министър: Нямам партийни прис...
Мечка стресна туристи
Ад в жегата на "Кулата"! Шофьори сигнализират за километрично зад...
Фармацевтите започват протестни действия
Д-р Галя Кондева: Няма да има забавяне на изграждането на бъдещат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).