Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Термини за студенти измъчват петокласниците
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 14.03.2011Коментари (4)812
© Varna24.bg
Трудни термини, които се изучават от студентите, измъчват децата в 5-и и 6-и клас. Точно тогава децата започват да навлизат в прехода към гимназията и са принудени да зазубрят непосилна за тях научна материя, която затруднява дори висшистите. Това е проблем, за който са единодушни авторите на учебници от най-големите родни издателства, показа проверка след обявената от просветното министерство реформа на учебното съдържание.

За да може материята в учебниците да стане по-достъпна за децата, МОМН първо спешно трябва да промени държавните образователни изисквания и учебни планове, които са "канона" за написването на един учебник, обясниха образователни експерти.

Докато цялата система не се завърти, най-много ще страдат децата в 5-и и 6-и клас. Техните мъки започват със сложната за осмисляне граматика на българския език.

"Прекалено трудно е за петокласниците да осмислят уроците за съставно сказуемо", обясни Олга Попова, автор на учебници по литература от 5-и до 8-и клас. Според нея петокласниците и шестокласниците са принудени да учат непосилна материя по български, защото в учебните програми в момента част от материала за 7-и клас е спуснат да се учи в предните две школски години. Авторите на учебните програми явно са имали предвид да облекчат трудната година за кандидатстване в гимназиите, но практиката доказва, че това трябва да се промени, смята Олга Попова.

Петокласниците се сблъскват с непосилни задачи и в уроците по география.

"За учениците определено има прекалено трудни уроци, които не могат да се осмислят толкова рано. Това е например сложната терминология, свързана с релефа, която се изучава в 5-и клас - най-общо това са планини, проломи, върхове, ледникови форми", разказа Румен Пенин, автор на учебник по география.

Веднага в шести клас пред учениците изниква непреодолимата за детското съзнание преграда - съвременната българска история. "Проблемна е ситуацията в 6-и клас, не толкова защото обхваща цялото Възраждане и съвременност, а защото по програма се очаква детайлно изучаване на ХIХ и ХХ век, защото е предвидено да се обхване всичко, а и защото се боим да не ни обвинят, че сме изпуснали нещо важно", смята авторът на учебници по история Румяна Кушева. Според нея децата могат спокойно много по-обобщено, без детайли да изучават политическите промени, особено броя на политическите партии, които в момента са длъжни да изброяват при изпитване. Спокойно шестокласниците можели да минат и без научни понятия като тоталитаризъм, индустриализация, коопериране.

Все още актуален е проблемът, че учениците са "дресирани" от образователната система да преразказват дословно уроците за шестица. "Когато се снемат стандартите на ниво учебна програма, трябва да се развиват умения не просто учениците да преразказват, а да откриват противоречиви идеи, да не се влияят от готови оценки, а да формулират аргументи", смята Румяна Кушева. Тя смята, че в тази насока вече са направени първите крачки и вече има постигнати положителни примери: "Още от 5-и клас децата се научават да откриват автора, каква е гледната му точка. А от трети имат интересни упражнения за ориентация във векове. Децата се упражняват и върху карикатури и плакати, за града Помпей, за старите български столици, за българските гербове, за произведенията на изобразителното изкуство като исторически източник."

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ако проблемът беше само в 5ти и 6ти клас щеше да е цвете наш'та образователна система, ама той не е ... всеки клас е за себе си, няма никаква връзка между наученото и предстоящото да се научи, дори и в университетите е така. И след като аз съм твърдо убеден, че съм си загубил времето с висшето си образование, какво трябва да кажа на мои приятели, които им предстои да кандидатстват?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: