Тежък удар на "Булгаргаз" срещу "Топлофикация София", разкриха всичко за запорираната сметка за милиони

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
16:59
355
"Булгаргаз“ ЕАД е наложило запор на една от банковите сметки на "Топлофикация София“ ЕАД чрез подадена на 13 септември т.г. молба за искане на обезпечение на бъдещ иск, съобщи пред журналисти на терминала за втечнен природен газ в Александруполис изпълнителният директор на дружеството Веселин Синабов.

По думите му това не е първият случай на запор на сметка на топлофикационното дружество и посочи, че през месец юли т.г. също е бил наложен запор, но тогава е било намерено решение на проблема.

Причината "Булгаргаз" да пристъпи към тази мярка, е че за разлика от предишни години, когато през лятото са постъпвали значително по-големи средства, с които "Топлофикация София" е погасявала зимните си задължения, сега е обратното. В момента финансовите постъпления от "Топлофикация София" дори не покриват стойността на летните им фактури.

Друга причина е, че предстои зимния сезон, съответно потреблението на природен газ ще нарасне и натрупаните задължения се очаква да се увеличат.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" подчерта, че дружеството ще остане надежден доставчик както за "Топлофикация София", така и за всички регулирани клиенти и подчерта, че няма опасност жителите на София да останат без парно. Веселин Синабов заяви, че в момента ликвидността на дружеството не е застрашена и разполага с достатъчно налични средства да покрива своите нужди.

От 5 месеца ръководството на "Булгаргаз" е в интензивни разговори с "Топлофикация София" относно погасяването на натрупаните задължения, съобщи Веселин Синабов. Малко над 800 млн. лв. са натрупаните задължения, като най-старото е от месец март 2023 г. Според изпълнителния директор на Булгаргаз до края на деня може да бъде намерено решение за разсрочване на задълженията, тъй като днес, след налагането на запора, текат интензивни преговори с топлофикационното дружество.

Виж коментарите (0)

Още по темата (153):
03.10.2024 Първите доставки втечнен природен газ за България пристигнаха на терминала в Александруполис
03.10.2024 Шефът на "Булгаргаз" проговори, задълженията са на стойност 800 млн. лева
03.10.2024 Шефът на "Топлофикация София": Няма опасност за началото на отоплителния
сезон
03.10.2024 "Булгаргаз" са блокирали всички сметки на "Топлофикация София"
01.10.2024 Вече е факт: Терминалът за втечнен природен газ при гръцкия град Александруполис е в търговска експлоатация
15.09.2024 Поскъпване на природния газ с 3 процента от октомври предвижда "Булгаргаз"
Още новини от Национални новини:
Рая Назарян разреши свалянето на имунитета на Ибрямов
Задържаха Джейхан Ибрямов, съпругата му е пред управлението!
Свалиха имунитета на Джейхан Ибрямов
Важна информация от Американското посолство в България
Рая Назарян свика Председателски съвет заради Джейхан Ибрямов
Първите доставки втечнен природен газ за България пристигнаха на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).