Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тибетски монаси, приближени до Далай Лама, пристигат в България
Автор: Екип Varna24.bg 08:32 / 05.07.2024Коментари (0)1318
© Община Казанлък
Делегация от 21 души от Тибет пристига на посещение в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". Гостите от Тибет ще изпълнят ритуален танц в знак на уважение и признателност за приема на делегацията от кмета на Общината Галина Стоянова

Делагацията е предвождана от Лобсанг Фънтсок, председател на Хималайската културна фондация, координатор на събитието, трима от най-приближените монаси на Далай Лама, 5 преводачи и 11 танцьори. Синът на председателя е един от даровитите и талантливи ученици. Започнал е да се обучава в училището на Далай Лама на 3 годишна възраст. В момента е на 16-17 години и вече управлява един от манастирите на Далай Лама. 

Хималайските културни артисти ще представят народната култура от регионите на Тибет и традиционно богатото наследство от региона на Хималаите. След посещението си в Казанлък монасите ще отпътуват за Бургас, където ще изработват изкуството на Мандала с цветен пясък в продължение на 3 дни.

Тибетските пясъчни мандали са произведения на изкуството, създадени за насърчаване на изцеление, мир и пречистване като цяло, както и духовен или психологически фокус специално за тези, които ги създават и гледат. 

Мандала (санскрит за "кръг") е геометрично изображение, представящо вселената, а пясъчната мандала, унищожена след завършване, подчертава преходния характер на всички неща в тази вселена.

Инициативата се организира от Фондация “Калпатару". Тя е основана през 2013 г. и е международна неправителствена организация. Наречена на митичното дърво, изпълняващо желания, фондацията има за цел да популяризира изкуствата, красотата и познанието, подобрявайки качеството на живот чрез различни инициативи като провеждане на разнообразни събития и курсове, публикуване на книги и създаване на филми. Целта на “Калпатару" е да оставя трайно наследство от красота и хармония. 

Другият основен организатор е Фондация за хималайска култура. Тя е основана през 1994 г. и е посветена на запазването и популяризирането на уникалното културно наследство на Хималаите. Фондацията осъществява различни културни и образователни програми, които целят да подкрепят местните общности и да разпространяват знания за богатата култура на региона. Със своята дейност, Фондация за хималайска култура се стреми да запази традициите, изкуствата и духовността на Хималаите за бъдещите поколения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (460) 14%
Добре, но можеше и по-добре (443) 14%
Не се справи (626) 19%
Пълна трагедия (1729) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: