Тодор Капитанов, КНСБ: Цените постоянно растат, не са спрели, нищо, че има по-ниска инфлация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:46
294
Обяви за работа валят в търговските вериги. Причината - сериозен недостиг на кадри в обектите. Докато някои сектори са притиснати до стената в търсенето на работна сила, в други - започва масово съкращаване и затваряне на производства.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира темата в ефира на NOVA. "По-лошата новина е, че се затварят производства. Но всъщност пазарът на труда винаги е бил по такъв начин – някъде са съкращавали служители, а другаде са се търсили. Време е да спрем със спекулациите в последно време, че причината за съкращенията е това, че трябва да растат заплатите. Не е това факторът, ако беше вярно, нямаше да има производство в България, което да работи. Има си икономически обяснения на процесите", заяви той.

Според него в търговските вериги, и не само в тях, в последно време се налага да се инвестира в технологии и софтуер, които много често заместват човешкия фактор. "Цените постоянно растат, не са спрели, нищо, че има по-ниска инфлация. От друга страна всеки работодател опитва да оптимизира процесите и да спести от всякаква инвестиция. Най-лесно е да се намали заплатата, защото това е едно голямо перо във финансите", каза Капитанов.

"В момента, по думите на бизнеса, в България се търсят около 200 000 работници. Така, че работодателите осигуряват всякакви възможности на работещите да се придвижат от една населено място до друго с осигурен транспорт. Тъй че в момента фирмите си крадат кадри една на друга. Пазарът на труда няма да остави съкратените без работа", уточни вицепрезидентът на КНСБ.

"През последните месеци няколко завода в различни краища на страната обявиха, че спират производства. Според мен със спекулативна причина - заради високите разходи за труд. Всъщност нека не забравяме, че тези бизнеси са свързани с глобалните пазари", каза Капитанов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (37):
18.10.2024 Красен Станчев: Рисковете, свързани с геополитическата ситуация и войната на Русия срещу Украйна, изискват по-сериозни буфери в бюджета
16.10.2024 Симеон Дянков: 3% дефицит е опасен
15.10.2024 Работодателите скочиха срещу определянето на минималните осигурителни прагове и ги нарекоха генератор на "сива икономика"
15.10.2024 АИКБ: Минималната работна заплата у нас се определя по противозаконна разпоредба
14.10.2024 Бюджет 2025: Може ли разходите за социални плащания да отворят дупка от 7 млрд. лева
11.10.2024 Тристранният съвет не постигна съгласие за увеличаването на минималната работна заплата
Още новини от Национални новини:
На състезание по бодибилдинг в Пловдив наш актьор спечели бронзов...
Родна телевизия загуби една от емблематичните си фигури
Кризата в "Мини Марица-изток" се задълбочава 
ДПС-Ново начало подкрепи иновациите в сектор "Образование" на сем...
Как може да си направите преглед за рак на маточната шийка безпла...
Пловдивската Мис България се оплака от тормоз на психопат


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).