Тони Тодор към шведските екипи: Навременната помощ е безценна

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
16:43 / 05.08.2024
1148
На кратка церемония днес бяха изпратени шведските екипи, които в продължение на няколко дни с помощта на специализирани самолети се включиха активно в гасителните действия на пожарите, възникнали на територията на страната.

"Навременната помощ е безценна. България винаги ще е насреща, ако Швеция има необходимост от подкрепа", с тези думи заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев изразиха признателността на политическото и професионално ръководство на МВР към екипажите на двата самолета на Кралство Швеция. В отговор шведските партньори споделиха, че готовността им за тази мисия е продиктувана и от спомените им за навременната помощ, която страната им е получила преди години при възникнал тежък пожар.

Ползвайки се от случая, заместник-министърът и главният секретар на МВР се запознаха отблизо с параметрите и възможностите на шведските летателни апарати.  

На събитието, на което присъства и директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов, двете страни си размениха и подаръци за спомен.

И към момента продължават гасителните действия на българо-гръцката граница. Огънят се развива само на източния фронт, на място има 17 пожарни автомобила, пожарникари, военнослужещи, доброволци, ловци, булдозери. Продължават и облитанията, като част от тях бяха извършени от двата шведски самолета, преди да отпътуват. Сутринта в действията на място се включи и хеликоптер на Министерството на отбраната. Очакванията са в следобедните часове да се присъединят и испанските самолети.

Локализирани са пожарите в благоевградското с. Сенокос - започнал в сухи треви и храсти в района на населеното място и навлязъл по-късно в борова гора, в кюстендилското село Църварица - засегнал смесена гора и локализиран на площ около 1000 дка, от които 500 дка иглолистна гора, и пернишкото село Чуйпетлово – засегнал около 100 дка сухи треви и храсти. При трите огнища на дежурство остават пожарникари с техника и горски служители.

Виж коментарите (0)

Още по темата (405):
15.09.2024 Има ли криза с боклука по Черноморието?
15.09.2024 Локализиран е пожарът в Созопол
13.09.2024 Българските пожарникари отбелязват професионалния си празник
07.09.2024 Пожар на АМ "Тракия"! Задимено е!
07.09.2024 Мъж едва не изгоря в изоставени лозя край Сандански
06.09.2024 Пожарът, който избухна вчера над Каменар е потушен 
Още новини от Национални новини:
Екатерина Захариева: Осъзнавам отговорността 
Гуцанов за ресора на българския еврокомисар: Надявахме се енергет...
Атанас Запрянов ще участва в среща с други министри на отбраната ...
Нов вариант на COVID-19 се разпространява с пълна сила в Европа, ...
Източногерманец: Опитахме да избягаме през България, но ахтополск...
Икономически съветник в БСК: Почти 1 млн. души получават пари на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).