Топли, млечни царевички срещу 4 лв. на плажа, цацата на Арапя гони 12 лева
Пържената цаца, наред с царевицата и динята, са едни от най-често хапваните храни, когато сме на море. И тъй като почивката предполага да си починем и от готвенето, ето колко ще се наложи да платим на различни места по Българското Черноморие за порция цаца.
Цацата е морска риба от семейство Селдови. Нейният подвид, разпространен в България, е известен като копърка, трицона, черноморски шпрот или само шпрот.
С 4 лв. за 100 г пържена цаца ще ви посрещнат в бистро на плажа Силистар.
Повечето цени са за грамаж, но има и други, които са на порции. Така може да платите 4 лв. за 100 г пържени картофи на лентички, и 7 лв. за порция чипс. Класическата шопска салата също е на грамаж - 2,50 за 100 г.
Цената на цацата е различна в зависимост от това дали се предлага в заведение на плажа, или в ресторант. В заведение на Арапя може да се насладите на дребните пържени рибки срещу 12 лв. за порция.
На плажа пък кочан царевица може да си купите срещу 4 лв. В Китен също лавират между порция и грамаж. За 200 г цената на цацата е 5 лв. В Созопол порция от 250 г цаца е между 7 лева и 10 лева, пише ladyzone.bg.