Тошко Йорданов захапа Асен Василев: Предвижда продажбата на 700 хил. декара от Държавния поземлен фонд

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
14:36 / 29.11.2023
1238
Министърът на финансите Асен Василев е решил да продаде 700 000 декара от държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева – сума, която е заложена в приходната част на бюджета. За това алармира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти в парламента, предаде репортер на "Фокус".

Според него повече от половината от продажната цена няма да се плаща с реални пари, а с поименни компенсаторни бонове. “На тази цена, която казват, означава, че тези 700 000 декара се продават на цена от 485 лева на декар, а на свободния пазар тя е 2800 лева на декар. Ако това не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от НБА. Това е долна корупционна сделка, гавра с българите и с българската земя", посочи Йорданов.

Той подчерта няколко интересни факта. “В края на октомври посолството на САЩ е посрещнало най-голямата американска търговска и инвестиционна делегация, посетила България през последните години, като в нея е имало значителен брой американски фирми в сектор "Земеделие". Защо Асен Василев решава да продаде една пета от държавния поземлен фонд, това свързано ли е с това посещение и съгласувана ли е тази продажба с посолството? Подобни механизми на придобиване на права на използване или продажба бяха използвани в Украйна, където три големи американски компании владеят около 30% от обработваемата земя на Украйна. Не стига, че Василев иска да я продава, а ще я продава и евтино, за без пари, по-скоро за компенсаторки", добави той.

По думите му “цялата сделка е избушена", а финансовият министър за пореден път излъга българското общество, защото това го има като официален документ. “Имаме финансов министър, който долно лъже и предлага българската земеделска земя от държавния поземлен фонд на нищожна цена, подчерта Тошко Йорданов.

От “Има такъв народ" поискаха отговорните институции да изпратят пълната кореспонденция между Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (1135):
09.07.2024 Конституционният съд реши: Мандатът на Белазелков и Атанасова не е 9 години
01.07.2024 Конституционния съд обяви за "противоконституционна" съдебната медиация
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха документален филм за АМ "Тракия", заглавието: ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).