Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Това лято: От 220 морски плажа 140 остават безстопанствени
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 24.04.2012Коментари (0)1031
© Varna24.bg
Както е тръгнало, концесионирането на плажове в България може да отмре. От 3 години по Черноморието няма нито една нова концесия за плажна ивица. Малцината нови стопани са намирани чрез търгове за наемане, но и за тях няма върволица от кандидати. Това лято от 220 морски плажа 140 ще останат безстопанствени - 63% от всички. На тях никой няма да събира по 5-6 лв. за чадър от туристите, но и няма да има нито спасители, нито медицинска помощ.

Печалбите се топят

Интересът към стопанисването на ивиците съвсем ще заглъхне, ако предстоящите поправки в Закона за устройство на черноморското крайбрежие минат през парламента, алармираха от Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Според професионалистите новите правила ограничават още повече възможностите да се печели. "И сега само върху 2% от плажа може да се развива търговска дейност, но след промените тези 2% ще се изчисляват само върху активната площ на плажа, а не върху цялата. Така територията за печалба намалява двойно", каза председателят на асоциацията Иво Стефанов.

Търговските заведения са единственият начин концесионерът да печели. Другият е да насели плажа с чадъри и да не пуска никого, без да е платил. Само че това е забранено от закона, а с промените се въвежда правилото, че платеният и безплатен достъп трябва да са върху равностойни половини. Т. е. не може хубавият пясък да е с платени чадъри, а свободният достъп да е по скалите.

Големи налози, малки приходи

В същото време промените в закона изобщо не засягат проблем, за чието решение се настоява от години - плажовете да се категоризират и таксите, плащани на държавата, да зависят от това дали ивицата се намира пред курорт, в град или извън населено място.

"Камчия например е огромен плаж, но никой не го иска от години, защото таксата е висока, а туристите - малко", обясни варненският депутат (ГЕРБ) и бивш собственик на фирма концесионер Димитър Атанасов. Само че неговото обяснение на тенденцията плажовете със стопани да намаляват е в кризата.

"Хората не искат да харчат пари за услуги на плажа. Това принуждава концесионерите да хитруват", смята той.

Самите разходи не са малки. Освен таксата законът изисква концесионерът да поддържа по цялата територия на плажа на всеки 100 метра спасител и да има реанимационен център с линейка и лекар.

Неволята докарва пясъка обратно

За отдадените на концесия плажове във Варна сезонът няма да бъде никак розов. Щетите от февруарските бури, нанесени на плажовете Централен, Южен, Офицерски, Рибарски, Кабакум и Аспарухово, се оценяват на над 2,5 млн. лв. Цели части от пясъчните ивици липсват.

При последното си посещение във Варна регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че единственото, което държавата може да направи за тях, е да измери ивиците до края на май и ако има разминавания, концесионерите да бъдат компенсирани с намаляване на вноските им.

"Брегоукрепителните съоръжения и дамбата са в окаяно състояние и трябва спешно да се ремонтират, за да не се стига до инциденти", алармира Андрей Василев, представител на консорциума "Алея Първа", който обединява всички концесионери на варненските плажове. Василев бе категоричен, че морето няма да върне пясъка обратно и затова го възстановяват с булдозери. "Процедурата струва 30 000 лева на плаж", обясни той.

Според заповед на областния управител плажовете трябва да бъдат открити на 25 май, което на практика обезсмисля измерването на ивиците.

"Никой концесионер не може да си позволи да чака държавата до края на май и да не си подготви плажа. Освен това в договорите няма клауза за коригиране на концесионните такси заради форсмажорни условия", допълни Василев.

Искат отбив от таксите

Концесионери от Приморско и квартал "Сарафово" са поставили пред областната управа на Бургас въпроса за намаляване на наема заради "изядени" от морето и намалени плажни площи.

"При нас са водени само разговори, но отговорността за тези плажове е на МРРБ, така че концесионерите, ако желаят, да се обърнат с проблема си към министерството", казаха от администрацията.

Засега стопаните чакат да стане май, защото практиката показва, че обикновено през този месец морето само връща превзетите през зимата от вълните територии.

Такава е например практиката всяка година в Ахтопол. Там в момента централният плаж е намалял наполовина, но кметът на града и жителите му са убедени, че както и в други години около май-юни вълните ще върнат по естествен път пясъка обратно на ивицата.

Колко се изкарва от дюните

За плаж, дълъг 3 км, трябват 30 спасителни поста с поне 50 спасители. Това прави 50 000 лв. разход на месец, пресметнаха концесионери. Други 15 000 лв. струва месечната поддръжка на линейка с екип. За почистването на плажа ще отидат още 5000 лв. месечно, същите пари - за наема, или общо разходите отиват към 75 000 лв.

Наемът от плажните заведения е по договорка. Отделно са приходите от чадъри и шезлонги.

Никой не ще Русалка

От общо 34 морски плажа на територията на Добрич 15 към момента са неохраняеми, съобщиха от областната управа. Общо 8 от неохраняемите ивици се намират в община Шабла.

В събота стана известно, че никой не желае да поеме ангажимент да наеме плажа на Русалка. Площта му е 4460 кв. м а началната годишна наемна цена - 15 478 лв.

Проверка, направена миналата година на стопанисваната от ваканционно селище Русалка ивица, констатира, че липсва свободен достъп до обособени части от нея, за което бяха издадени наказателни постановления. Сега процедурата изисква търгът за наемане да се проведе наново, като наддаването ще стартира от 30% по-ниска начална цена.

От Министерството на регионалното развитие са обявени процедури и за други две плажни ивици в областта - в Каварна и близката Иканталъка 2.

Главният експерт от добричката областна управа Веселин Димитров припомни, че през 2009 г. бяха отдадени под наем 10 плажа за срок от 5 години. На други 5 плажни ивици има концесионери. Според него е възможно все пак до началото на летния сезон да бъде проявен интерес към някои от неохраняемите зони.

В Бургаско - 32 ивици "сираци"

32 плажа в Бургаско остават без стопани това лято. Част от нежеланите от концесионерите ивици са неатрактивни - не предлагат условия за водни бази, имат лоша инфраструктура или са поразени от свлачища.

Сред пясъчните площи "сираци" е и радиоактивният Вромос, където за поредна година плажуването е строго забранено, тъй като още не е почистен от опасните вещества. В същата графа попада и плажът на къмпинг" Ахелой", където има свлачище, което тепърва ще се укрепва.

Плажовете в Бургаския регион са 110. От тях на концесия са предоставени 33 ивици, а регионалното министерство е отдало под наем 32.

Областната управа в Бургас е дала под наем още 13 пясъчни ивици, като за някои процедурите завършиха съвсем наскоро - например за Централния плаж на Бургас, за пясъчните площи на къмпингите "Делфин" и "Велека". Къмпинг "Делфин" бе нает от пловдивска фирма, а "Булгариен директ райзен" ЕООД взима бургаския Централен плаж.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Бури и градушки 2024
Коронацията на Чарлз III
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: