Три месеца отсрочка за неплатен ток от догодина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
14:27 / 20.08.2011
723
По-голям гратисен период очаква пропусналите да си платят тока навреме. От догодина енергото няма да прекратява подаването на електричество, дори да не сме платили три сметки. Мярката, обсъждана от управляващите, трябва да бъде глътка въздух за най-бедните българи.

Забраната енергото да спира тока на най-бедните и уязвими семейства за срок до три месеца не е популистка предизборна идея, а наложена от евродиректива на Брюксел. Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов е категоричен, че наредбата трябва да се приложи и у нас най-късно до пролетта на следващата година. Иначе Еврокомисията ще започне наказателна процедура.

"В тези уязвими групи трябва да влязат хората, които по евродиректива се наричат "енергийно бедни", но и съответно хората с неизяснен статут. Например, онези които са си пуснали жалби, че сметките им са надписани с пъти", обясни Николов.

Подобен закон обаче развързва ръцете на абонатите на дружествата да спрат да си плащат навреме сметките. Затова депутатите обмислят и възможността те все пак да могат да дават длъжниците на съд незабавно. Нищо, че по новия закон имат три месеца ембарго да дърпат шалтера. "Ще коментираме темата едва след като видим конкретните предложения в закона. Принципната ни позиция е, че законът трябва да защитава коректните и добросъвестните клиенти, които си плащат сметките навреме, а не онези, които не искат да си плащат въобще", обясни Андрей Велчев.

С промени в енергийния закон, от догодина, ДКЕВР ще се превърне и в извънсъдебен арбитър. Към комисията ще заработи институцията енергиен омбудсман. На първо време Комисията за енергийно и водно регулиране ще е арбитър само по спорове за сметки за ток, но идеята е след време да разтовари и съдилищата ни от огромния брой дела, които топлофикациите водят срещу некоректните си абонати.

С въвеждането на енергийния омбудсман споровете между монополистите и абонатите ще се решават много по-бързо, отколкото сега в съда. Отделно така ще спестим от хонорари за адвокати и съдебни държавни такси.

Източник: bTV


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).