Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трима българи се опитаха да избягат от Румъния с рядко съкровище, скрито в бутилка
Автор: Петя Кузева 15:15 / 24.10.2023Коментари (0)733
© Poliția de Frontieră
Над 60 монети от римската и средновековната епоха откриха граничните полицаи от Констанца в багажа на български иманяри, открити в няколко археологически обекта в Румъния.

За това съобщават граничните власти в северната ни съседка, цитирани от Digi24, видя "Фокус".

Представителите на властите съобщиха във вторник чрез прессъобщение, че необичайното откритие е направено от граничната полиция от Негру Вода (бел. ред. при ГКПП "Кардам - Негру вода") в неделя следобед.

На граничния пункт е пристигнал лек автомобил с българска регистрация, в който е имало трима души, всички български граждани. Извършили проверката полицаи открили в пластмасова бутилка 62 монети с надписи на латиница, както и четири предмета.

Намерени са и три употребявани металотърсача, най-вероятно използвани за откриване на археологически ценности, съобщиха от бреговата охрана.  

По случая е образувано наказателно дело за незаконен износ на предмети на наследството и достъп с металдетектори или използването им в райони с археологическо наследство.

Също така разследващите извършват проучвания, за да проверят дали българските граждани законно са използвали металотърсачи за археологически открития на румънска територия и дали районът, където е направено откритието, е регистриран като археологически обект в списъка на историческите паметници. 

"Експерт по нумизматика от Музея за национална история и археология в Констанца извърши предварителен преглед на предметите, открити от граничната полиция, заявявайки, че четирите предмета (върх на стрела, три нетипични елемента, които може да представляват части от други), 62 бронзови и сребърните монети са от римски произход (4 век сл. Хр.), с надписи на латински, съответно от средновековен произход (вероятно османски). Те могат да идват от няколко археологически обекта", пишат в съобщението си граничните полицаи.  

Те уточниха, че предметите и монетите са оставени на съхранение на археолозите от Националния исторически и археологически музей в Констанца, които ще извършат превантивни мерки за консервация, ще направят експертиза на предметите и ще установят тяхната стойност и значение за наследството на Добруджа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: