Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тръгва международна инициатива за опазване на морските фарове
Автор: Екип Varna24.bg 17:03 / 02.05.2010Коментари (0)1113
©
От Поморие тръгва инициативата за създаване на международно общество на пазачите на морските фарове в Черно, Азовско и Каспийско море. Учредителното събрание ще се проведе при фара на нос Емине на 20 август 2010 - Международния ден на фаровете. Към идеята до момента са се присъединили 51 държави и 450 морски фара. Това стана ясно на 30 април по време на среща, която се проведе в Поморие. Тя беше по покана на кметовете на общината-домакин инж. Петър Златанов и на Бяла Атанас Трендафилов. В нея взеха участие областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров, Даниела Петрова - председател на комисията по култура в НС, представители на МТКЦ „Геопан" и ръководството на ИК „Черноморски фар". Специален гост на събитието беше г-жа Шантал Буске, културен съветник на посланика на Франция у нас.

Във встъпителното си слово при откриването на срещата инж. Златанов заяви: „Община Поморие подкрепя от самото начало националната инициатива за българските морски фарове. Днес ние приемаме меморандум на проект изработен от професионален екип. В древно Анхиало е имало античен фар, който е съществувал преди 2 000 години. Знаете, че името на града ни не е свързано само с неговата светлината. Поморие в последните години все по-сериозно се утвърждава като културен туристически център. Именно за това ние подкрепяме и ще подкрепяме всички инициативи, даващи път за развитие в тази насока. Фокусирането на вниманието на обществото върху морските фарове е още една възможност да провокираме интереса на нашите гости. Всеки фар, светещ в морската шир развива фантазията на посетителите, около тях витае някаква мистика, има нещо тайнствено, нещо вълшебно. Това трябва да използваме ние, живеещите край бреговете на моретата и да гледаме на тях не само като на инженерни съоръжения, а най-вече като на културни обекти."

Участниците в срещата се обединиха и около становището, че в тези съоръжения, които вярно служат на хората може да се влее нов живот. Те да се превърнат в исторически, културни и туристически атракции. Да възпитават подрастващите в любов към морето, приключенията и неизвестното. Така както е било от хилядолетия. Тяхната непреходна светлина пронизва не само спокойните и бурни нощи в морето, тя свети и в бъдещето и заслужава вниманието на всички.

Първата стъпка в тази посока е вече направена с издаването на календар Български Черноморски фарове, който е в тираж 1000 броя и в него всеки месец е отбелязан с по един уникален фар от Черноморското ни крайбрежие.

Най-старият и достолепен фар на българския черноморски бряг е Шабленският. Близо два века, той гордо стои на морския бряг. И днес високата му 32 м. осмоъгълна кула излъчва светлина на всеки 25 сек. и се вижда на далечина 17 морски мили. Историята му датира от средата на 18 век. След кримската война френското дружество Michel et Collas сключва договор с Високата порта за строеж и експлоатация на светещи съоръжения, които да показват на плавателните съдове опасностите в морските дълбини. По българското Черноморие дружеството построява седем фара.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: