Търговец: Много постепенно се вдигна цената на месото, няма и с 2 лева на килограм, но мисля, че до Коледа ще се запази
40% от свинското месо в търговската мрежа у нас е българско. Данните са на Асоциацията на свиневъдите в България. А дни преди празниците не се очаква повишение на цената на месото, въпреки увеличение с 4% на изкупната цена на живите животни. Проверка на екипа на БНТ в Пловдив показа, че хората няма да се откажат от месо на празничната трапеза, дори и при ръст на цената.
В търговската мрежа в Пловдив търсенето на месо все още е слабо. Голямо пазаруване за празничната трапеза търговците очакват последната седмица преди Коледа. Традиционно, много хора предпочитат местни храни за празника.
Делка Кабаджова: "Свинско за Коледа, определено свинско."
Нина Ивановска: "По-скоро пържоли."
Повишение на цената на месото в момента няма, казват търговци. Ако обаче има – това няма да откаже хората да си купят месо за Коледа.
Латинка Петрова – управител на магазин: "От доста време цената е една и съща и такава тенденция не се очаква засега. Специално на свинското месо не съм забелязала да има повишение. По-скоро на захарни продукти, пакетажи и така."
Делка Кабаджова: "Мисля, че няма да има увеличение. Много постепенно се вдигна месото, няма и с 2 лева на килограм, месото, каймите. Мисля, че няма да има някакво друго сега за Коледа."
- Обикновено по празници има.
От Асоциацията на свиневъдите в България заявиха, че през последния месец цената на изкупната цена на живите животни се е покачила с 4 на сто. Надяват се това да не доведе до спекула по веригата до крайния потребител.
Димитър Михайлов - изп. директор на Асоциация на свиневъдите в България: "Очакването е, че това не би трябвало да доведе до някакви промени в крайните цени за потребителите, но това зависи от всички други по веригата, свързани с логистиката, търговията и т.н."
Свиневъдните ферми в България са 85. Собствениците им са притеснени, защото заради чумата по овцете, секторът също е застрашен.