Търговец: Свинското се продава около 11-12 лева за килограм
Предколедното пазаруване вече тече с пълна сила. Според Павлина Дамянова промяна в цената на месото в София няма, а клиентите имат дълъг списък с покупки.
"Суджук, свинско месо, за агнешко се пита, за малки прасета. Клиентите пазаруват, пълнят торбите. Между 100 и 120 лв. се пазарува“, казва пред bTV продавач-консултантът Павлина Дамянова.
"Ние българите сме традиционалисти и предпочитаме свинското месо, за разлика от потребителите в другите държави, които за Коледа готвят пуйка“, обясни д-р Диляна Попова - изп. директор Асоциация на месопреработвателите в България.
Средната цена на свинското месо тази година е 12 лева.
"Имаме информация, че за миналата година са заклани милион и двеста прасета в кланиците“, казва д-р Попова.
"Свинското месо, плешка е 11,10 лв. , бутът е 11,30 лв., надениците са от 11 до 12,90 лв.“, каза Павлина Дамянова.
Произходът на месото е сред най-важните неща, които гледат клиентите. Те могат да изискват информация от търговеца за произхода на месото.
А вносното свинско за изминалата година е 131 000 тона. И идва основно от Испания, Дания и Белгия.
"Българското свинско месо стига за прясна консумация. Около 35-40% от доставките са българско месо. Но за нас месопреработвателите, това месо не ни достига и се налага да ползваме месо от останалите европейски страни -около 60%. Колкото е производството на българско месо, то отива основно за прясна консумация. Във вид на месо като разфасовки, пържола, врат, бут, плешка и т.н.“, обясни изпълнителният директор Асоциация на месопреработвателите в България.
Родното производство може да бъде намерено обикновено по-лесно в по-малките фирмени магазини.