Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Туристите масово се връщат по морето
Автор: Екип Varna24.bg 08:49 / 16.10.2012Коментари (0)530
© Varna24.bg
Хората масово се връщат по морето, за да използват последните слънчеви дни и резервациите за хотелите се правят от днес за днес, защото туристите се съобразяват с прогнозата за времето. Това споделиха хотелиери в Равда, Несебър и Поморие. Търсени са малките хотелчета на първа линия и стаите с гледка към морето, а цените в този сезон са около 20-25 лв. на човек на вечер с включена закуска. Докато всички огромни хотели вече са затворили и не работят изобщо, семейните хотели с добра локация привикват отново вече освободения персонал - камериерки и готвачи. Така докато в Слънчев бряг е мъртвило, в Несебър, Равда, Созопол, Поморие и други южни курортни градчета по улиците е пълно с хора.

Спрямо същия период на миналата година ръстът в броя на туристите е около 300%, а някои хотелиери, разбрали, че гостите им отиват на плаж, изпращат свой служител, който е добър плувец, да ги пази. Напливът е предимно по Южното Черноморие, където температурата на водата е около 19-20 градуса, а на въздуха е над 25.

В този вече изцяло извънваканционен сезон най-чести посетители са пенсионери, които не са обвързани с постоянни ангажименти, родители с малки деца и уикенд туристи. За изненада на нашите хотелиери, когато обектите им се предлагат и в световните интернет резервационни системи, към страната ни идват и руски и украински туристи, които също са видели дългосрочната прогноза за стабилно, слънчево и топло време по морето.

В курортите работят само магазините за продажба на кожени изделия, както и атрактивни заведения на брега с отлична панорама.

Собственици на малки тризвездни хотелчета с локация на самия бряг отчитат много силен летен сезон, като заетостта им от юни до края на септември е около 85-90 на сто. Повечето от тях работят с индивидуални туристи и не подписват договори с туроператори, а само с глобални резервационни системи. За отминалия сезон са повишили цените от около 10 на сто, а за идното лято планират още 5-8 на сто увеличение в офертите.

В топмесеците юли и август заетостта на първа линия е била 100%, а през октомври се очертава да бъде над 20 на сто. Цените сега са с около 65 на сто по-ниски от пика на сезона.

Независимо от това, че се дължи такса на резервационната система за всеки турист, запазил ваканция през мрежата, пета поредна година хотелът е само на печалба, а този сезон ще е с поне 300% ръст в печалбата. За първа година собствениците планират да останат отворени и през зимния сезон, защото предлагат специални тържества и сватби.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: