Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Търсят се масово плочкаджии, заплатите им били по-големи и от тези на програмистите
©
Повече от половината фирми у нас не смятат да наймат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетоста, в което са участвали близо 1200 компании. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще свиват разходите си. И само 24% от анкетираните казват, че планират да наемат нови работници и служители при следващите 6 месеца.

"Определено това проучване е с най-неблагоприятни резултати откакто го правим от 2021 година. То се провежда на всеки 6 месеца и искам да отбележа, че то е проективно. Т.е. ние отправяме запитване към работодателите дали имат намерения да назначават или да уволняват служители или планират да запазят екипа си какъвто е в момента. Забелязваме в последните някои години, че има все по-голям процент от такива, които не са сигурни, което е вследствие на случващото се в политиката". Това обясни в студиото на "Здравей, България" Надя Василева от Българска конфедерация по заетостта.

По думите ѝ коефициентът на заетост, който се измерва, тоест разликата между хората, които се назначават и тези, които се уволняват, е намалял 4 пъти за шест месеца.

"Това е драстична разлика. Това означава, че компаниите не са сигурни какво ще се случва в следващите 6 месеца и затова задържат своите намерения за назначаване, въпреки че има много отворени работни места", подчерта тя. 

"В IT сфера има намаляване на търсенето. Хората, които се ориентират към тази сфера трябва да изберат внимателно какво да учат. Изкуственият интелект ще е нещото, което ще води в този сектор."

"В момента плочкаджиите са много по-търсени от програмисти и възнагражденията на много место ги надминават. Проблемът обаче е, че няма хора. Внасяме отвън хора в строителството, но те не са достатъчни. Бизнесът много се затруднява с тази политическа импотентност", допълни експертът








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: