ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени от 7 организации създават иновативни здравословни храни | ||||||
| ||||||
Само по този начин може да се спре нездравословното натрупване на килограми, което води впоследствие до редица заболявания, голяма част от тях хронични. Необходимо е за нуждите на българските консуматори да се разработят иновативни продукти със здравословни характеристики. Това са две от направленията, по които ще работи екипът от учени, ангажиран с изпълнение на проект за изграждане на Национален научно-иновационен комплекс "Научно-изследователска инфраструктура в областта на храни, хранене и здраве, обвързана с участието на България в паневропейска инфраструктура“. На първото заседание на УС на Консорциума участваха представители на Университета по хранителни технологии, Аграрен университет, Пловдивски университет, Медицински университет, Тракийски университет, Агробиоинститут, Българска агенция по безопасност на храните и AgroHub.bg. Проф. Ангел Ангелов, координатор на проекта и ръководител на Център за интердисциплинарно обучение по качество и безопасност на храните, катедра "Биотехнология“ в УХТ съобщи, че останалите направления, по които ще се работи, са свързани с проучвания на химическите замърсители в храни и фуражи. Основният фокус на изследванията ще е насочен към метагеномния анализ на различни микробиоми и традиционните генетични ресурси. Актуално направление със значителен потенциал е приложението на дигитализация и изкуствен интелект в земеделието и хранителната индустрия. Иновативните научни разработки ще бъдат полезни и за бизнеса, където не само ще помогнат за разрешаване на съществуващите проблеми, но и ще допринесат за сериозното модернизиране на агрохранителната верига, биотехнологиите и медицината. Проектът, който ще проучва хранителните навици на Европейските граждани с различна култура на хранене и съответстващото им влияние върху тяхното здраве и устойчивостта на околната среда, стартира през 2020 г. Той е с продължителност 5 години и е на стойност 5 млн. лв. От месец юни тази година Националният научно-иновационен комплекс FNH-RI BUL ще стане част от паневропейска научна инфраструктура Food, Nutrition and Health Research Infrastructure (FNH-RI). Тя се координира от Университета на Вагенинген, Нидерландия и включва редица университети и изследователски центрове от 19 страни от Европа и Канада. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Вижте две снимки от Варна с разлика от 118 години
08:29 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: