Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ученическите екскурзии се провеждат с междуградски рейсове, заради забраната да се пътува нощем
Автор: Екип Varna24.bg 14:56 / 01.12.2012Коментари (1)816
© Impact Press Group
Деца пътуват през зимата на екскурзии с обикновени автобуси, като по този начин прескачат правилата за организирани пътувания. Причината е в закона, който забранява превозване на деца в тъмната част от денонощието. По този начин хлапета не могат да направят еднодневна екскурзия до друго населено място, което е на повече от час и половина разстояние по земя, защото с пътуването в едната посока, изпълняването на програмата, свързана с пътуването, и връщането, няма начин групата да смогне само по светло. Тръгването трябва да е в 8 сутринта, а връщането да е приключило до 17 ч. Ако в това време се включи и 3 часа път, както и половин час почивка в двете посоки, времето за разходка и преживявания се свива до 5 часа. Затова самите превозвачи вече отказват да дават автобуси за еднодневни пътувания на деца. Така учители и родители правят нова схема, по която преподавател и родител с деца купуват групов билет и могат да се върнат по всяко време.

Другата причина собствениците на автобуси да избягват детските пътувания през зимата е потенциалната опасност поради усложнени пътни условия да не могат да продължат и тогава за сметка на превозвача трябва да бъде осигурено и преспиване, а в този случай проблемите са вече не само финансови, но и организационни и от гледна точка на сигурността.

Шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА АА) Валентин Божков обясни, че действително през лятото, когато светлината е до 9 вечерта, децата могат да се приберат и в такъв час, но през зимата законно позволеното време за връщане от организирано пътуване се свива с около 4 часа. Той допълни, че хората са в правото си да качат децата с редовни автобусни линии, защото този транспорт вече не е специализиран за деца.

Масови проверки за колет или багаж, който не е придружаван от пътник, ще има по празниците. Това стана възможно, след като влезе в сила забраната водачите да приемат от случайни приносители непридружен багаж срещу малка сума на ръка. Собствениците на големите автобусни компании са категорични, че при установяване на такова нарушение уволняват служители. Глобата за водачите на автобуси е 1000 лв., а ако бъде доказано, че това се случва със съгласието на собственика на превозното средство, санкцията за него е 3 хил. лв.

Решението на депутатите е с цел повишаване на безопасността на пътниците, като на автогарите е вменено осигуряване на системи за сигурност. От автобусния бранш обаче контрират, че ако на големите автогари евентуално може да бъде осигурена техника за сканиране, то на малките спирки това е невъзможно. Освен това при приемането на багажа водачът е длъжен да постави върху всяка чанта стикер, като такъв със същия номер се залепя на билета на пътника, като върху багажа трябва да бъдат записани и трите имена на пътника и номера на мястото му. Върху билета обаче не е нужно да се поставя името.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Когато се приемат недомислени и лобистки закони и правила, от хора, които си нямат и грам понятие от това, което правят става така. Лошото е, че вместо да отидат някъде на екскурзия и видят нещо интересно, децата ще останат в къщи пред компютъра да си чатят с познати и непознати.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: