Учениците с бонуси за редки професии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:17 / 28.08.2009
697
Учениците, които изберат неатрактивна, но нужна професия, могат да получават парични бонуси. Това обяви вчера образователният министър Йорданка Фандъкова след среща с директорите на професионални гимназии.

Има професии, които децата не харесват, но които са нужни на бизнеса. Именно такива профили трябва да стимулираме и те трябва да придобият статута на защитени, поясни тя. По нейните думи, пример за това били техникумите по металопреработване. За да насърчим учениците, можем да помислим за специални стипендии. Трябва да обърнем и повече внимание на общежитията, където децата се настаняват, както и на практическото им обучение, заяви още Фандъкова.

От просветното министерство обявиха още, че заедно с бизнеса ще определят каква работна ръка се търси и каква е по-малко необходима. Колкото и да ни е неприятно, част от специалностите ще трябва да бъдат закрити, заяви Фандъкова пред школските директори. Тя обаче ги увери, че ще търсят начини да задържат учителите специалисти в системата.
До няколко години само най-елитните училища ще провеждат приемни изпити, прогнозира още образователният министър. Школата ще бъдат освободени от план-прием и ще могат да записват колкото искат деца, стига броят на учителите и материалната база да го позволяват.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Главчев на Срещата на върха в Ню Йорк: България подкрепя реформат...
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Бивш образователен министър каза какви според него са основните и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).